Φωτιά στην Πεντέλη: Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού – Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για εκτίμηση των καταστροφών

0

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη διαχείριση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την άμεση κινητοποίηση, την οργανωμένη εκκένωση και την διαρκή ενημέρωση που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολύ λιγότερες ζημιές σε σπίτια και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής», τονίζουν οι ίδιες πηγές και κάνουν ειδική αναφορά στη λειτουργία του «112» μέσω του οποίου ενημερώνονταν οι πολίτες και την προληπτική απομάκρυνση τους από περιοχές που αντιμετώπιζαν κίνδυνο. Στην περίπτωση της Πεντέλης πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους. Ανάλογη και πιο επιτυχημένη αντίδραση υπήρξε και στις φωτιές που ξέσπασαν σε Μέγαρα και Σαλαμίνα, λίγη ώρα αφότου είχε τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Δεν αποκλείεται ο εμπρησμός

Ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από τη συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, το απόγευμα της Τετάρτης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπρησμού. «Δεν αποκλείουμε τίποτα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέστησε να αναμένουμε το πόρισμα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής τονίζοντας ότι «δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού». Με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν αποκλειστεί ο κεραυνός και το βραχυκύκλωμα και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αναπτύξει κλιμάκια στην περιοχή για την συγκέντρωση στοιχείων.

Καταγραφή ζημιών

Σε εξέλιξη είναι και η καταγραφή των ζημιών στην πληγείσα περιοχή, ενώ ήδη εκπονείται σχέδιο για την παροχή κρατικής αρωγής στους πληγέντες. Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε διαβεβαίωσε ότι «για όσους έχουν πληγεί η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα».

Από το μεσημέρι της Τετάρτης έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

 Πολλές καταστροφές

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ