Χειμερινές εκπτώσεις: Υποτονική η πορεία της αγοράς το πρώτο 15νθήμερο

0

Κάτω από τις προσδοκίες των εμπόρων διαμορφώνεται η κίνηση στην αγορά το πρώτο 15θήμερο των εκπτώσεων, ενώ το αυξημένο κόστος ενέργειας και μεταφοράς είναι οι 2 βασικοί παράγοντες ανησυχίας για εμπόρους αναφέρει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

«Παγωμένη» η αγορά

Όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης: «Το λιανικό εμπόριο κινείται, μέχρι στιγμής, στην κυριολεξία, σε μια «παγωμένη αγορά» κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, που διανύουν την τρίτη εβδομάδα από την έναρξή τους. Σύμφωνα με τους εμπορικούς συλλόγους της Αττικής, η αγοραστική κίνηση παρουσιάζει προβληματική και υποτονική πορεία, το πρώτο 15νθήμερο των εκπτώσεων, η οποία δεν είναι συνήθης για την αγορά και μάλιστα με ανοικτά φέτος όλα τα μαγαζιά. Αναφορικά με την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, κατά την οποία λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα λόγω των εκπτώσεων, η γενική εικόνα επίσης δεν ήταν ικανοποιητική σύμφωνα με 2 στους 3 εμπόρους, παρά την κοσμοσυρροή στο κέντρο της Αθήνας.

Αυξήσεις σε ενέργεια και μεταφορά παράγοντες ανησυχίας

Το αυξημένο κόστος της ενέργειας και της μεταφοράς είναι οι δύο βασικοί παράγοντες ανησυχίας για την αγορά, που δεν αναμένει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τα επίπεδα του 5%, πριν το πρώτο τετράμηνο του έτους και βασίζεται στη συνέχεια των επιδοτήσεων λογαριασμών και τη διάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. Σημειωτέον πως, το ενεργειακό κόστος σε πολλές εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και, κυρίως, του κλάδου τροφίμων, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των μηνιαίων εξόδων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ