Χρηματιστήριο Αθηνών: Παραμένει σε διορθωτική πορεία

0

Προς τις 1.110 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης – Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips – Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διορθωτικά κινείται την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, στη σκιά των διεθνών ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων. Πάντως, η σημερινή πτώση θεωρείται απολύτως εύλογη, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά «τρέχει» με τα… χίλια εδώ και περίπου δύο μήνες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,84% και διαμορφώνεται στις 1.112,36 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.121,74 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.109,96 έως 1.116,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7,7 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος «πρωτοστατεί» στις σημερινές απώλειες (-1,65% και 904 μονάδες), κάτι απολύτως φυσιολογικό αν αναλογιστούμε το +43,5% από τις αρχές του έτους. Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, χάνει 1,8% και αναδιπλώνεται στο 1,44 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο -1,7% και το 1,43 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -1,5% και τα 2,33 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -1,2% και τα 5,04 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

 

Alpha Bank -1,67% 1,4395 ευρώ

Eurobank -1,84% 1,4405 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -1,18% 5,04 ευρώ
Πειραιώς -1,48% 2,335 ευρώ

 

Εύλογη διόρθωση

Η Λεωφόρος Αθηνών ετοιμάζεται να «διορθώσει» από τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας, καθώς τα υψηλά κέρδη του 2023 (20%) και το πολυήμερο ανοδικό ράλι δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για κατοχύρωση. Ιδίως για όσους επενδυτές έχουν τοποθετηθεί από νωρίς.

Η έντονη μεταβλητότητα στο εξωτερικό, οπωσδήποτε, συνδράμει στην εδραίωση της σημερινής διορθωτικής κίνησης, δεδομένου ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική, με τους αναλυτές να προεξοφλούν νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες στις δύο όχθες του Ατλαντικού (ΕΚΤ και Federal Reserve) ετοιμάζονται για νέες παρεμβάσεις τους αμέσως επόμενους μήνες (Μάρτιος, Μάιος), αναβάλλοντας για το β’ εξάμηνο την πολυπόθητη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.

«Το δέλεαρ των ρευστοποιήσεων για την καταγραφή των βραχυχρόνιων κερδών είναι υψηλό. Όπως υψηλοί είναι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο επενδυτικό περιβάλλον και αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε διόρθωση του Γ.Δ. (στις 1.060 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη), χωρίς όμως να αναιρείται το ευοίωνο των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, η μεγάλη «εικόνα» της αγοράς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, με τους αγοραστές να παραμένουν κυρίαρχοι στο ταμπλό και τους ξένους επενδυτές να συνεχίζουν τις τοποθετήσεις, βελτιώνοντας τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το εν εξελίξει κρεσέντο διαχέεται σταθερά σ΄ όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό -από τη μεγάλη έως τη μικρή κεφαλαιοποίηση, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

Τα σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τα εταιρικά αποτελέσματα του 2022, αλλά και το «δυνατό» comeback των τραπεζών αποτελούν τους βασικούς «τροφοδότες» της ανοδικής τάσης. Και μέσα σ’ όλα αυτά, οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς τις αγορές.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και στο πρόσφατο report της UBS, με την ελβετική τράπεζα να αναβαθμίζει στο 3% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2023, να περιμένει ένα ισχυρό άλμα στις τράπεζες και να δηλώνει «ταύρος» για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές απώλειες στο -0,40% και τις 461 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,31%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,62%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,42% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,48%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σταθερά, μετά τη χθεσινοβραδινή μεγάλη πτώση.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν «φρένο», υπό τον φόβο της περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,14% και τα 75,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,98% και τα 82,2 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο +0,17% και τα 1.845 δολάρια ανά ουγγιά.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ