Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων: Πώς θα γιορτάσουμε – Τί φέρνουν τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους (πίνακας)

0

Σε δύο ταχύτητες, φαίνεται, πως θα εορταστούν φέτος Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, με το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Πέμπτης να δίνει το μήνυμα σχετικά με την πανδημία και τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν αλλαγές σε ότι αφορά τα μέτρα κατά της πανδημίας, κάτι που σημαίνει πως οι γιορτές θα μας βρουν είτε με ρεβεγιόν σε σπίτια είτε στο… κρύο, με σίγουρα περισσότερα έξοδα, για τους ανεμβολίαστους, ενώ για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί χωρίς κάποιον επιπλέον περιορισμό.

Ανοιχτή η αγορά

Με βάση τα όσα γνωρίζουμε τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα είναι διαφορετικά σε σχέση με το 2020, μιας και η οικονομία και η κοινωνία θα μείνουν σε λειτουργία, με τους εμβολιασμένους να μην έχουν καμία ταλαιπωρία.

Την ίδια στιγμή οι ανεμβολίαστοι, όπως και όλο το χειμώνα, δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, κάτι που σημαίνει πως τα σχέδια για εορταστικά τραπέζια και διασκέδαση σε εστιατόρια ή νυχτερινά κέντρα προϋποθέτουν παραμονή τους αποκλειστικά σε τραπεζάκια έξω και με τα έξοδα του rapid test, κάτι που θα απαιτείται και για τα ψώνια των Χριστουγέννων.

Νέα μέτρα θωράκισης 

Πέντε βασικά σημεία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη θωράκιση της χώρας από την εξάπλωση τουκορωνοϊού, με έμφαση στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των ανεμβολίαστων πολιτών από δημόσιες δραστηριότητες και εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε :

  • «Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
  • Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
  • Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  • Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
  • Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Σε συνέχεια του διαγγέλματος, η κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα διευκρινιστικό σχετικά με το τί θα επιτρέπεται από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου για τους ανεμβολίαστους αλλά και τι θα ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών σχετικά και με την τρίτη, αναμνηστική δόση, αφού ανακοινώθηκε ότι δίνεται ένας μήνας παράταση στην ισχύ του, που σημαίνει ότι πλέον οι μήνες ισχύος είναι 7 αντί 6 που ήταν μέχρι πρότινος.

Ο πίνακας καθιστά σαφές πως:

-Οι ανεμβολίαστοι, θα μπορούν, όπως ίσχυε, να εισέρχονται χωρίς rapid test σε αγορές τροφίμων (σούπερ μαρκετ κλπ), φαρμακεία και ΜΜΜ για αστικές μετακινήσεις.

-Θα εισερχόνται με rapid test, όπως ίσχυε, σε ΜΜΜ για υπεραστικές μετακινήσεις, εκπαίδευση, εργασία, ναούς, λιανεμπόριο, κομμωτήρια και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

–Πλέον, δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια, εργασία και γήπεδα ούτε με rapid test.

-Από 13/12 δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, μετά την παρέλευση 7 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ