30χρονος βρετανός νοσηλεύεται στο Αττικόν: Νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

0

Νέα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα τρία κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα, το τρίτο καταγεγραμμένο περιστατικό αφορά έναν άνδρα από τη Βρετανία, ο οποίος εντοπίστηκε στο νησί της Νάξου ως ύποπτο κρούσμα και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ως θετικό.

Ο 30χρονος οδηγήθηκε στην Αθήνα, σε ειδική κάψουλα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μπήκε σε θάλαμο υψηλής πίεσης. Η αεροδιακομιδή πραγματοποιήθηκε, καθώς εντοπίστηκαν στο δέρμα του 30χρονου τα εξανθήματα, ενώ ο ίδιος εμφάνισε και πυρετό.

Και τα τρία κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα, είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό και δεν έχει υπάρξει εσωτερική διασπορά της νόσου.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της ασθένειας έχουν ληφθεί.

Πάνω από 1.500 κρούσματα στην Ευρώπη

Μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Η προμήθεια των κρατών-μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, σε 25 χώρες της Ευρώπης οι οποίες συνιστούν περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια μέσω του προγράμματος EU4Health για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών-μελών της. Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων. Η απόκριση της ΕΕ σε αυτή την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αποδεικνύει πως με συντονισμένες ενέργειες τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να πετύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αναφέρει, τέλος ο ΕΟΔΥ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ