Αντοχές έδειξε η οικονομία της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ να παραμένει αμετάβλητο από το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων εκείνη την περίοδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, το δ’ τρίμηνο, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό στη ζώνη του ευρώ και υποχώρησε οριακά 0,1% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Η προηγούμενη μέτρηση της Eurostat (το Φεβρουάριο) ήταν πάντως για οριακή ανάπτυξη 0,1% στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι το γ’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,4% και στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,8% στη ζώνη του ευρώ (από 1,9% στην προηγούμενη μέτρηση) και κατά 1,7% στην Ε.Ε. (από 1,8% στην προηγούμενη μέτρηση) το δ’ τρίμηνο του 2022, μετά από +2,4% και +2,6% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Για το 2022 συνολικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και στην Ε.Ε. μετά από ανάπτυξη 5,3% και 5,4% αντίστοιχα το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας η Ελλάδα εμφάνισε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με +1,4% και ακολούθησαν Μάλτα (+1,2%) και Κύπρος (+1,1%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Πολωνία (-2,4%), Εσθονία (-1,6%) και Φινλανδία (-0,6%).

Αυξήθηκε η απασχόληση

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ε.Ε. το δ’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από αύξηση 0,3% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους, η απασχοληση αυξήθηκε κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και κατά 1,3% στην Ε.Ε. το δ’ τρίμηνο μετά από +1,8% στην Ευρωζώνη και +1,5% στην Ε.Ε. το γ’ τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2022, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,0% στην Ε.Ε. σύμφωνα με την Eurostat.

Η Ελλάδα εμφάνισε την έβδομη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόληση με +0,6%. Η Μάλτα (+1,6%), Πολωνία (+0,9%), Εσθονία, Κύπρος και Ολλανδία (+0,7%) εμφάνισαν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν Πορτογαλία (-0,8%), Λιθουανία και Λετονία (-0,5%), σύμφωνα με την Eurostat.

Πηγή: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here