Την απόφασή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε πριν από λίγο στην ιταλική βουλή ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του, O Ντράγκι μετέβη στον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα προκειμένου να υποβάλλει εκ νέου την παραίτησή του.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ιταλική προεδρία ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του και ο πρόεδρος Ματαρέλα του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, μετά από ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της ολομέλειας της βουλής, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου».
«Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.
Η παραίτηση Ντράγκι αναμένεται να γίνει αυτή τη φορά αποδεκτή από τον Πρόεδρο Ματαρέλα ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το πόστο του πρωθυπουργού της Ιταλίας και του επικεφαλής μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού.
Όμως ο πρόεδρος της χώρας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του και του ζήτησε να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου με την ελπίδα να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, είχε αντιταχθεί σε ένα νέο διάταγμα με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και την καταπολέμηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Οι βουλευτές διεξήγαγαν ψήφο εμπιστοσύνης για το ευρύ πακέτο πολιτικής, αλλά τα Πέντε Αστέρια μποϊκόταραν την κίνηση, εξοργίζοντας τόσο τον Ντράγκι όσο και τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού.
Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κλήθηκε στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γερουσία χθες Τετάρτη για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, αλλά πριν από το δράμα το βράδυ της Τετάρτης το βράδυ, το Κίνημα Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη νέα ψήφο εμπιστοσύνης, όπως και η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η κεντροδεξιά είχε προτείνει μια νέα ψηφοφορία για να κρατήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εκτός του συνασπισμού.
Ο Ντράγκι κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αλλά το σνομπάρισμα από τους εταίρους του συνασπισμού ουσιαστικά σήμανε την κατάρρευση της κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο δρόμο για δύσκολες και αβέβαιες πρόωρες εκλογές, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Ανησυχία στις αγορές
Οι εξελίξεις στην Ιταλία παρακολουθούνται στενά στη Φρανκφούρτη, όπου η ΕΚΤ ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο καταπολέμησης της κρίσης, σχεδιασμένο για την προστασία υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ιταλία από την κερδοσκοπία.
Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 3,57%, το υψηλότερο από τον Ιούνιο, ενώ το spread με τα γερμανικά ομόλογα έφθασε στις 232 μ.β. Ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE MIB σημείωσε βουτιά σχεδόν 2% σήμερα καθώς η κυβέρνηση της χώρας καταρρέει, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές υπό πίεση. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 4,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2%, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και την απόφασή της για τα επιτόκια.
Κάποια ανακούφιση στην αγορά προσέφερε το γεγονός ότι ξεκίνησε και πάλι η ροή ρωσικού αερίου μέσω του μεγαλύτερου αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ύστερα από παύση 10 ημερών.
Οι ιταλικές κυβερνήσεις είναι διαβόητες για την αστάθειά τους. Ο Ντράγκι ηγήθηκε του 67ης κυβέρνησης της χώρας τα τελευταία 75 χρόνια. Αν και πιθανότατα θα παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι την επόμενη ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα αποδυναμωθεί δραματικά, διακινδυνεύοντας τη νομοθετική της ατζέντα. Ο Ντράγκι – ένας μη εκλεγμένος τεχνοκράτης που επιλέχθηκε για να οδηγήσει την Ιταλία εκτός της κρίσης του κορωνοϊού -λειτούργησε ως καθησυχαστικός παράγοντας για τους επενδυτές σε μια ταραγμένη περίοδο για την ευρωζώνη.
Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για ύφεση εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και μιας ενεργειακής κρίσης που υποδαυλίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.