Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών και τη παρουσία του δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου, ο πρώτος περίπατος στο ιστορικό κέντρο του Βύρωνα με οδηγό τις 12 στήλες –αναλόγια που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στα πιο εμβληματικά τοπόσημα της πόλης μας, που ήταν ο πρώτος αστικός προσφυγικός συνοικισμός στην Ελλάδα.
Οι «Μνήμες καθ’ οδόν» είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το Δήμο Βύρωνα και το Μουσείο Ιστορίας της πόλης, το οποίο δίνει την δυνατότητα στο επισκέπτη να μάθει την ιστορία του Βύρωνα με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και τη βοήθεια των QR Codes. Ο δημότης, ο επισκέπτης, ο μαθητής, μπορούν (κάνοντας σάρωση στον κωδικό QR που υπάρχει σε κάθε στήλη) να δουν φωτογραφίες από το παρελθόν της πόλης, να διαβάσουν αλλά και να ακούσουν την ιστορία για την εγκατάσταση των προσφύγων και για σημαντικές ιστορικές στιγμές του Δήμου μας.
Ξεναγοί στον πρώτο ιστορικό περίπατο, ήταν: η Μαριάννα Μαστροσταμάτη, πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα και ο Απόστολος Κοκόλιας, συγγραφέας του βιβλίου «90 χρόνια Βύρωνας». Εκτός από τον δήμαρχο συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Πλακίδας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς Λεμονιά Κλωνάρη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλης Καραγιάννης, η περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη «Δύναμη Ζωής» Ελένη Βασιλοπούλου, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων «Δύναμη Ελπίδας» Αλέξης Σωτηροπουλος, Αριστερή Παρέμβαση, Μαρία Μπικάκη, Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση, Τάσος Μαυρόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Πάνος Τριγάζης, και Βασίλης Μουντοκαλάκης.
Τα δώδεκα σημεία- στάσεις του περίπατου όπου τοποθετήθηκαν οι στήλες με τα QR Codes είναι: Παλαιό Δημαρχείο (Μουσείο Ιστορίας Δήμου Βύρωνα), Ταπητουργείο, 1ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας, Κέντρο Υγείας – Πολυϊατρείο, Πλατεία Βαρουτίδη (Αγαλματάκια), A.O. «Νέοι Βύρωνος», Πλ. Αγίου Λαζάρου – Διοικητήριο, Παλιά Αγορά, Πλατεία Ειρήνης – Μον Σινέ/Μαριάννα, Νηπιοκομείο «Μόργκενταου», Πλατεία Σμύρνης.
Το πρόγραμμα «Μνήμες καθ΄ οδόν» φέρνει αναμνήσεις στους παλαιότερους, ενώ επανασυστήνει το Βύρωνα στους νεότερους κατοίκους του. Φιλοδοξεί μάλιστα, να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν την τοπική ιστορία, για τα σχολεία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.