Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία: Μπορεί να επιτευχθεί;

0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία: Μπορεί να επιτευχθεί;».

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, με την συνεργασία όλων των αρμόδιων Αρχών και Φορέων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας κατά γυναικών και παιδιών που κατοικούν στον Δήμο, μέσα από μια δυναμική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία και συνεργασία που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ουσιαστική σύμπραξη Ελληνικών φορέων και Αρχών για την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω αξιοποίησης καλών πρακτικών της Αστυνομίας της Ισλανδίας» (#GR_IS_UnitedForDVSurvivors), που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Το πρόγραμμα #GR_IS_UnitedForDVSurvivors συντονίζεται από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας» με φορείς-εταίρους το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Ισλανδίας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Βασικός στόχος είναι η εκπομπή ενός ηχηρού μηνύματος μηδενικής ανοχής στην ενδοοικογενειακή βία, η βελτίωση των υπηρεσιών για τις γυναίκες και τα παιδιά που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, ενδυναμώνοντας και συστηματοποιώντας τη συνεργασία όλων των Φορέων και Αρχών στις οποίες προσφεύγουν οι επιζώσες για προστασία και υποστήριξη.

Πρόκειται για στόχους τους οποίους και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου υιοθετεί και φιλοδοξεί μέσα από αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα να συμβάλλει στην εφαρμογή τους, καθώς αποτελεί τον πρώτο Δήμο της Ελλάδας στον οποίο θα εφαρμοστούν πιλοτικά οι διαδικασίες διατομεακής ανταπόκρισης στην ενδοοικογενειακή βία που σχεδιάζονται από την «Ειδική Ομάδα Δράσης κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας» (ΕΟΔ κατά της Ε.Β.) που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Έργου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό: η κα Καλυψώ Γούλα, Γ.Γ. Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο Ταξίαρχος κ. Χρήστος Μανούρας, Δ/ντής Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ η Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας, κα Sigríður Björk Guðjónsdóttir, απεύθυνε το μήνυμά της στο κοινό μέσω οπτικοακουστικού υλικού (διαθέσιμο εδώ: https://youtu.be/mkHHp6TFPXY). Ομιλήτριες/-ές ήταν οκτώ από τα μέλη της ΕΟΔ κατά της Ε.Β.:

  • Μαρία Πανοηλία, Δικηγόρος, Ειδική Συνεργάτιδα στο Γραφείο του Γ.Γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Απόστολος Πατούνας. Υπαστυνόμος Α΄, Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
  • Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος & Βαλέρια Λινάρδου, Κοινωνική Λειτουργός, Το Χαμόγελο του Παιδιού
  • Όλγα Θεμελή, Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Παν/μιο Κρήτης
  • Σοφία Μπεκατώρου, Ψυχολόγος, Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα
  • Ελένη Καντζέλη, Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ισότητας των Φύλων, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, Δήμος Αγίου Δημητρίου
  • Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

Την εκδήλωση συντόνισε με τον δικό της, μοναδικό, τρόπο η Δημοσιογράφος, κ. Χριστίνα Βίδου η οποία ανταποκρίθηκε ένθερμα στο αίτημα του Δήμου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου, επιδεικνύοντας μέσα και από το ρόλο της το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίησή της στο θέμα της κακοποίησης.

Εκ μέρους του Δήμου Αγίου Δημητρίου, η Αντιδήμαρχος κα Ελένη Καντζέλη παρουσίασε τις συνέργειες και τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης που σχεδιάζονται για την υποστήριξη γυναικών και παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, ενώ η Δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Οφείλουμε όλες και όλοι μέσα από τη θεσμική μας θέση να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά μόνο επετειακά, αλλά με συνέπεια ουσιαστικά και στην πράξη, ενδελεχώς με μέθοδο, αναλυτικότητα και αγαστή συνεργασία των φορέων της δημόσιας παρέμβασης. Οφείλουμε να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε από κοινού τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που θα αποτελέσουν επιτέλους όχι μόνο το γόνιμο έδαφος, αλλά και το  δίχτυ ασφαλείας για γυναίκες και παιδιά, ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα και θάρρος, κι εμείς από την πλευρά μας να προτρέψουμε όποια/όποιον και όποιο έχει ανάγκη, να σπάσει τη σιωπή του».

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, η κ. Αντωνία Τσιριγώτη επεσήμανε «η διατομεακή ανταπόκριση στην ενδοοικογενειακή βία είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η δευτερογενής θυματοποίηση που τώρα υφίστανται τα άτομα που καταγγέλλουν – για αυτό και περιγράφεται τόσο συχνά σε πολλά άρθρα στης Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι τυποποιημένες διαδικασίες και τα εργαλεία που απαιτούνται για να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε διατομεακά, με μακροπρόθεσμο όραμα να φτάσουμε κάποτε σε σημείο που ένα τηλεφώνημα για ενδοοικογενειακή βία θα κινητοποιεί μια ομάδα που, συντονισμένα, θα πλαισιώνει τη γυναίκα και τα παιδιά ανάλογα με τις ανάγκες τους: δηλαδή θα είναι σε θέση άμεσα να παρέχει αποτελεσματική προστασία και υποστήριξη, επείγουσα αλλά και μακροπρόθεσμη. Επείγουσα, δηλαδή την στιγμή που την χρειάζονται και μακροπρόθεσμη, δηλαδή για όσο την χρειάζονται…». Η κ. Κική Πετρουλάκη παρουσίασε 15 προβλέψεις από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν.4531/2018), το Νόμο για την αντιμετώπιση της Ε.Β. (Ν.3500/2006), και την Οδηγία 2012/29/ΕΕ (Ν.4478/2017) που, εάν υπάρχει βούληση για διατομεακή συνεργασία, μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και δήλωσε «Η Διατομεακή ανταπόκριση στην ενδοοικογενειακή βία δεν είναι μια ωραία ιδέα… Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πολιτείας και ΔΙΚΑΙΩΜΑ των γυναικών και παιδιών που κακοποιούνται στην οικογένειά τους!»

  Το έργο «Ουσιαστική σύμπραξη Ελληνικών φορέων και Αρχών για την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας (ΕΒ), κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω αξιοποίησης καλών πρακτικών της Αστυνομίας της Ισλανδίας» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας» και εταίρους το «Αρχηγείο της Αστυνομίας της Ισλανδίας» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας Δήμος Αγίου Δημητρίου

E: info@antiviolence-net.eu  Ε: aprovata@dad.gr

Website I Facebook I Linkedin I Twitter

Τηλ.: 2109225491

Τηλ.: 2109225491

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ