Artemis 1: Γιατί αναβάλλεται ξανά η εκτόξευση του πυραύλου

0

Η εκτόξευση του νέου, πρωτοποριακού πυραύλου της NASA για τη Σελήνη, στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης αποστολής Artemis 1, δεν θα γίνει ούτε αυτήν την Τρίτη, όπως είχε ανακοινωθεί, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, ανέφερε σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Υπό την απειλή της τροπικής καταιγίδας Ίαν, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα νότια της Τζαμάκιας, η NASA θα προετοιμάσει τον πύραυλο και θα τον μεταφέρει για ασφάλεια στο κτίριο συναρμολόγησης.

Ο Ίαν αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σε κυκλώνα τις επόμενες ημέρες και θα κατευθυνθεί, μέσω του Κόλπου του Μεξικού, προς τη Φλόριντα, όπου βρίσκεται το διαστημικό κέντρο Κένεντι.

Πρόκειται για την τρίτη αναβολή εκτόξευσης της αποστολής. Η πρώτη έγινε στις 29 Αυγούστου, λόγω διαρροής καυσίμου και μια πιθανή ρωγμή.

Η τελευταία έγινε λίγες ημέρες μετά, στις 3 Σεπτεμβρίου, καθώς μία νέα διαρροή παρουσιάστηκε κατά την προσπάθεια μεταφοράς καυσίμου στον πύραυλο.

Η εκτόξευση που αναμένεται εδώ και πολύ καιρό θα ενεργοποιήσει το διαστημικό πρόγραμμα Άρτεμις της NASA για πτήση από το φεγγάρι στον Άρη, ενώ διαδέχεται το πρόγραμμα Απόλλων (Apollo Program) των σεληνιακών διαστημικών αποστολών των δεκαετιών του 1960 και του 1970.

Η κωδική ονομασία της πρώτης πτήσης του νέου συστήματος εκτόξευσης και της κάψουλας Ωρίων είναι Άρτεμις Ι με στόχο την πραγματοποίηση δοκιμαστικής πτήσης διαφόρων σταδίων για το συνολικό διαστημικό όχημα βάρους 2,87 εκατομμυρίων τόνων, πριν η NASA λάβει αποφάσεις για την καταλληλότητά του αναφορικά με την πραγματοποίηση επανδρωμένων πτήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ