BOYS&GIRLSPLUS: Η πρόληψη στη χρήση εξαρτισιογόνων ουσιών στο επίκεντρο της Κηφισιάς

0

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ, υλοποίησε από τις 25/11/22 έως τις 15/12/2022 τον 7o κύκλο του επιμορφωτικού σεμιναρίου εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο:BOYS &GIRLS PLUS.

Τι είναι το πρόγραμμα BOYS&GIRLSPLUS

Το πρόγραμμα BoysandGirlsPlus, που βασίζεται στην διαδικτυακή σειρά BoysandGirls, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και των συμπεριφορών υψηλού κινδύνου. Απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 13 – 19 ετών, εντός και εκτός επίσημου σχολικού πλαισίου και μπορεί να εφαρμοστεί από επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Η επιμόρφωση υλοποιήθηκε διαδικτυακά στην πλατφόρμα zoom σε συνεργασία με την  Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνα, κας Βαρβάρας Πετρίδου.

Το διαδικτυακό σεμινάριο, διάρκειας 26 ωρών, παρακολούθησαν 25 εκπαιδευτικοί από σχολεία της Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης, Πεντέλης, Βριλησσίων, Μελισσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Σαλαμίνας, Ηγουμενίτσας και Μαγνησίας.
Επιπλέον, συμμετείχε στο πλαίσιο της πρακτικής εργαστηριακής της άσκησης η φοιτήτρια Μάρκου Φωτεινή από το τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, του ΠΑΔΑ.
Το BOYS&GIRLSPLUS κάθε σχολικό έτος από το 2015 και μετά, λαμβάνει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Επιπλέον, από την περσινή σχολική χρονιά είναι διαθέσιμο για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο ψηφιακό αποθετήριο του ΙΕΠ.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν στην αξιολόγησή τους για το σεμινάριο BOYS&GIRLSPLUS τα εξής:
-Είναι μια σημαντική επιμόρφωση, διότι μέσα από το εργαστήριο αποκομίζεις γνώσεις και πληροφορίες οι οποίες είναι εύκολες και κατανοητές και μπορούν να εφαρμοστούν σε εφήβους. Το υλικό πλούσιο και οι εκπαιδευτές εξαιρετικοί.
-Επιβάλλεται να γνωρίζουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί τις νέες τάσεις της προσέγγισης των εφήβων, διότι είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε στην καρδιά και την ψυχοσύνθεσή τους, απλά μέσα από τις εμπειρίες μας.

-Ως πρόγραμμα είναι απολύτως διασυνδεδεμένο με την πραγματικότητα των εφήβων. Τους δίνει επιπλέον ερεθίσματα για επιπλέον προβληματισμό για πιο ομαλή κοινωνικοποίηση.
– Μέσω του προγράμματος οι έφηβοι μπορούν για να μάθουν την πρόληψη των εξαρτήσεων, αλλά και να μάθουν να ξεχωρίζουν και να αντιμετωπίζουν παραβατικές συμπεριφορές. Έχει να τους προσφέρει πολλά, διδάσκει με τρόπο ευχάριστο.
-Το 69.3% έμεινε πάρα πολύ ευχαριστημένο και το 30.7% πολύ ευχαριστημένο από το περιεχόμενο του υλικού του προγράμματος.
-Το 100% των συμμετεχόντων θα πρότεινε σε κάποιον συνάδελφό του να συμμετέχει στο συγκεκριμένο εργαστήριο.

Με την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου θα ακολουθήσουν δωρεάν ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών δια ζώσης και εξ αποστάσεως.
Την επιμόρφωση υποστήριξαν με την παρουσία τους, η κα Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, η κα Αγγελική Βαλασοπούλου, Δικηγόρος – Πρόεδρος ΔΣ του Κ.Π «Προνόη» και η κα Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας MSc–Ψυχοθεραπεύτρια- Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «Προνόη».
Συντονίστρια του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν η καΒασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργός MEd-Ψυχοθεραπεύτρια στο Κ.Π «Προνόη».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα http://boysandgirlsplus.eu/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ