«Football benchmark»: Οι 10 κορυφαίες αλλαγές ιδιοκτησίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

0

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει δει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη δυναμική ιδιοκτησίας συλλόγων. Εν αναμονή της συμφωνίας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου η οικογένεια Γκλέιζερ, πρόκειται να πουλήσει το 25% των μετοχών στον Τζιμ Ράτκλιφ, η εξειδικευμένη ιστοσελίδα “football benchmark” παρουσίασε μία λεπτομερή ανάλυσή για το εξελισσόμενο τοπίο της ιδιοκτησίας ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του Covid-19.

«Η πανδημία Ccovid-19 επηρέασε σημαντικά το ιδιοκτησιακό τοπίο, δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδυτές καθώς οι υπάρχοντες ιδιοκτήτες αντιμετώπιζαν οικονομικές προκλήσεις. Οι περιορισμοί που προκλήθηκαν από την πανδημία στην προσέλευση φιλάθλων οδήγησαν σε μείωση των εσόδων για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, ωθώντας ορισμένους ιδιοκτήτες να εκχωρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία», σημειώνει.

Η ανάλυση επισημαίνει σημαντικές συναλλαγές ιδιοκτησίας, με την εξαγορά της Τσέλσι το 2022 από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Τοντ Μπόελι να ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη συμφωνία.

Η εξαγορά της Μίλαν από την “RedBird Capital Partners” είναι μια άλλη αξιοσημείωτη συμφωνία, η οποία αντανακλά τις συνεχείς συνεργασίες και τις καινοτόμες δομές συμφωνιών.

Παρατηρείται, επίσης παγκοσμιοποίηση της ιδιοκτησίας. Η κυριαρχία των Αμερικανών επενδυτών στις εξαγορές ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων είναι μια εξέχουσα τάση, με οκτώ από τις 10 κορυφαίες συναλλαγές να αφορούν αγοραστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παγκόσμια απήχηση του ποδοσφαίρου, σε συνδυασμό με τη δημοτικότητά του στις ΗΠΑ, παρουσιάζει ελκυστικές οικονομικές προοπτικές για τους επενδυτές.

Όμως, ενώ οι ΗΠΑ προηγούνται στις εξαγορές ποδοσφαιρικών συλλόγων, η ανάλυση αναγνωρίζει την εμφάνιση άλλων αγορών, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας. Ως σημαντικό παράδειγμα αναφέρεται η εξαγορά της Νιούκαστλ από κοινοπραξία υπό τη Σαουδική Αραβία το 2021.

Η αγγλική Premier League ξεχωρίζει ως το πρωτάθλημα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στις 10 κορυφαίες συμφωνίες, μπροστά από την ιταλική Serie A, με τη Μίλαν να είναι κομβικό σημείο στις αλλαγές ιδιοκτησίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ