H Hώ που «γεννήθηκε» από το κόκκινο Ριστώνας-Το λευκό του Διονύσου και το πράσινο της Βέροιας

0
Μία γυναικεία μορφή είναι ξαπλωμένη στο πλάι και ακουμπά το κεφάλι στο χέρι της. Το όνομά της είναι Ηώ, καθώς οι καμπύλες του κοκκινόχρωμου κορμιού της, θυμίζουν ένα βουνό την ώρα της αυγής. Η Ηώ «γεννήθηκε» το 2021 από τα …χέρια του νεαρού γλύπτη Φίλιππου – Άγγελου Βαλερά και εκτίθεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλα έργα του ίδιου.
Πρόκειται για ένα γλυπτό, κατασκευασμένο με τρία είδη μαρμάρων: Κόκκινο Ριτσώνας για το σώμα, μάρμαρο Διονύσου για το κεφάλι και πράσινο Βεροίας για τη βάση. «Μου αρέσει η ποικιλομορφία στα μάρμαρα, όπως και το να τα συνδέω και να τα σχηματίζω μαζί», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φίλιππος Βαλεράς. «Για το συγκεκριμένο έργο είχαν υπολογιστεί από πριν οι μοίρες κοπής του κάθε κομματιού και μετά τα ένωσα με έναν ανοξείδωτο σιδερένιο πίρο, κάτι που απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία και προσοχή, ώστε να μην χαλάσεις τα δύο κομμάτια τα οποία στην επαφή τους είναι πάρα πολύ λεπτά», εξηγεί ο 25χρονος γλύπτης.
Η «Ηώ» εκτίθεται μαζί με άλλα επτά πρόσφατα έργα του καλλιτέχνη, στην έκθεση με τίτλο «Ερωλιθικά», που αποτελεί μία «συνάντηση» της σκέψης και της δημιουργίας με την άχρονη δύναμη της πέτρας. «Έχω έναν …έρωτα με αυτά τα υλικά, μου αρέσουν τα χρώματα και όποτε βλέπω μία πέτρα σκέφτομαι ότι κάτι μπορεί να γίνει πάνω της. Είναι σαν να προϋπάρχει μία ιδέα μέσα μου και ξαφνικά, όταν παίρνω ένα ερέθισμα, να “ γεννιέται”», αποκαλύπτει.

Ο Φίλιππος Βαλεράς «εμποτίστηκε» όπως λέει με το μάρμαρο από πολύ μικρή ηλικία, λόγω του ότι ο πατέρας του είναι γλύπτης. Για τον ίδιο ήταν μονόδρομος να σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Ά Εργαστήριο Γλυπτικής. «Υπάρχει μια αγάπη και για το υλικό, αλλά και για όλη αυτήν την πατροπαράδοτη τεχνογνωσία που έχουμε στην Ελλάδα και που μοιάζει τα τελευταία χρόνια να χάνεται. Μέσα από το έργο μου προσπαθώ να αγγίξω την αισθαντική μας, να αντιληφθούμε την ομορφιά της ζωής κι όλα αυτά τα πιο απλά, που στην ουσία είναι αυτά τα οποία χρειαζόμαστε περισσότερο», επισήμανε ο Πατρινός γλύπτης.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Τένια Μενεγάκη, που στο πλαίσιο του project το «Κάτι», προσκαλεί κάθε φορά κάποιον εικαστικό για να τον …παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η όγδοη, από μία σειρά εκθέσεων που έχει ξεκινήσει στο χώρο Apodec (Βεροίας 4). Τα εγκαίνια είναι σήμερα στις 19:30, ενώ θα διαρκέσει έως τις 9 Μαΐου. Οι μέρες λειτουργίας είναι Τρίτη & Παρασκευή 16:00 – 20:30 και Σάββατο 11:30 – 15:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΗΜ: Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Βαλεράς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ