Oscars 2022: Το CODA ο μεγάλος νικητής – Όσα συνέβησαν στην τελετή απονομής

0

Υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και μετά από ένα φιάσκο αυτό της περυσινής τελετής απονομής των βραβείων, απονεμήθηκαν και φέτος, την Κυριακή 27 Μαρτίου (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδος), τα βραβεία Όσκαρ, που ανέδειξαν τους καλύτερους της χρονιάς που πέρασε για τον αμερικανικό κινηματογράφο.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν σίγουρα η ταινία Coda, γνωστής συνδρομητικής πλατφόρμας που έκανε το 3 στα 3 κατακτώντας τόσο το βραβείο Καλύτερης Ταινίας αλλά και Διασκευασμένου Σεναρίου και Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Την παρουσίαση ανέλαβαν οι Έιμι Σούμερ, Γουάντα Σάικς και Ρετζίνα Χολ με την Σούμερ να δηλώνει στον εναρκτήριο λόγο της πως η Ακαδημία προσέλαβε τρεις γυναίκες επειδή ήταν φθηνότερο από το να προσλάβουν έναν άνδρα.

Τα παρελκόμενα

Ωστόσο το στιγμιότυπο που θα συζητηθεί περισσότερο από την τελετή της Κυριακής δεν είναι ούτε οι τρεις παρουσιάστριες, ούτε τα εντυπωσιακά ντυσίματα των σταρς αλλά ένα πρωτοφανές περιστατικό βίας ανάμεσα στον Γούιλ Σμιθ (ο οποίος λίγο αργότερα κέρδισε και το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου) και τον Κρις Ροκ. Ο Κρις Ροκ έκανε ένα αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του Σμιθ, Τζείντα Πίνκετ Σμιθ, η οποία πάσχει από αλωπεκία, κάτι το οποίο δεν άρεσε καθόλου στον Γουιλ Σμιθ, ο οποίος ανέβηκε επιτόπου στη σκήνη και γρονθοκόπησε τον Ροκ, φωνάζοντας του με βρισιές να μην ξαναπιάσει το κεφάλι της γυναίκας του στο στόμα του.

Με την ομιλία του όταν ανέβηκε να παραλάβει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ο Σμιθ προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας με δάκρυα στα μάτια ότι «η αγάπη σε οδηγεί σε τρελές πράξεις» και λέγοντας χαρακτηριστικά «Ελπίζω η Ακαδημία να με ξανακαλέσει».

Ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία

Μπορεί το αίτημα του γνωστού ηθοποιού Σον Πεν να μιλήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στην τελετή να μην έγινε δεκτό, ωστόσο κατά τη διάρκεια της απονομής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που συμπληρώνεται ήδη ένας μήνας από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους Ουκρανούς δεν ήταν λίγοι οι αστέρες του Χόλιγουντ που εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί φέροντας τα γαλαζοκίτρινα χρώματα της Ουκρανίας, με την Τζειμι Λι Κέρτις και άλλους να φορούν επάνω τους ένα γαλάζιο κορδελάκι με το hashtag #withRefugees και άλλους, όπως οΤζέισον Μομόα να φορά μαντήλι στο σακάκι του στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Οι μεγάλοι νικητές

Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου  πήγε στην Τζέσικα Τσαστέιν για την ταινία The Eyes of Tammy Faye.

Η Τζέιν Κάμπιον κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσιας για την «Εξουσία του Σκύλου». Γίνεται έτσι η τρίτη γυναίκα που κερδίζει βραβείο σε αυτή την κατηγορία

Η Αριάνα Ντε Μπόουζ  παίρνοντας το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τη Ρίτα Μορένο που είχε υποδυθεί τον ρόλο της Ανίτα στο πρωτότυπο West Side Story.

Ο πρώτος κωφός νικητής

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που παρέλαβε το βραβείο του ο Tρόι Κάτσουρ, ο οποίος την Κυριακή έγινε ο πρώτος κωφός άνδρας ηθοποιός που κέρδισε ερμηνευτικό βραβείο. Στον ευχαριστήριο λόγο του για το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου επισήμανε ότι ήθελε να μάθει βρισιές στη νοηματική στο επιτελείο του Λευκού Οίκου σε μια πρόσφατη επίσκεψη του καστ εκεί και αφιέρωσε το Όσκαρ στον πατέρα του και στην κοινότητα κωφών, συγκινώντας.

Το Dune, όπως αναμενόταν,  κυριάρχησε στα τεχνικά βραβεία, κερδίζοντας μεταξύ άλλων Όσκαρ Καλύτερου Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλύτερου Ήχου και Σκηνογραφίας, κατακτώντας συνολικά έξι βραβεία.

Το Drive my Car του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε δει εδώ και καιρό, πήρε το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, το Summer of Soul πήρε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, και το Εncanto βραβείο καλύτερου animation.

Τέλος, οι φαν του Ζακ Σνάιντερ πέτυχαν μεγαλύτερη συσπείρωση και έτσι το «Army of the Dead» ψηφίστηκε δημοφιλέστερη ταινία της χρονιάς από τα social media. Πρόκειται για μια κατηγορία που έβαλε η Ακαδημία σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νεότερο κοινό.

Αναλυτικά όλοι οι νικητές

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

CODA

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Τζέιν Κάμπιον, Η Εξουσία του Σκύλου

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Γουίλ Σμιθ, King Richard

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Τζέσικα Τσαστέιν, Eyes of Tammy Faye

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Τρόι Κάτσουρ, CODA

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Αριάνα ΝτεΜπόουζ, West Side Story

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Belfast

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

CODΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ

Drive My Car

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ

Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ

Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Κρουέλα

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

The Eyes of Tammy Faye

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

No Time To Die από την ταινία «No Time to Die»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΧΟΣ

Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ

Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Summer of Soul

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

The Queen of Basketball

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

The Windshield Wiper

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

The Long Goodbye

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ