Το άσπρο – μαύρο επιχείρησε να κάνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης συγκρίνοντας τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη Δημόσια Διοίκηση, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Επειδή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας έχει και όρια, υπενθυμίζουμε στον κ. Βορίδη τον πραγματικό απολογισμό των αντίστοιχων περιόδων.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περίοδος (2015-2019):
- Κατάργηση της απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής νομοθεσίας Μητσοτάκη περί απολύσεων και διαθεσιμότητας στο Δημόσιο τομέα.
- Κατάργηση του αντιεπιστημονικού και τιμωρητικού συστήματος αξιολόγησης το οποίο αποτελούσε προθάλαμο απολύσεων και διαθεσιμοτήτων.
- Αποκατάσταση και επαναφορά στην υπηρεσία των αδίκως απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων. Αποκατάσταση εργασιακής ειρήνης στο Δημόσιο και στήριξη του κοινωνικού κράτους.
- Δημιουργία δημοκρατικού συστήματος αξιολόγησης με ολιστικό πλαίσιο αξιολόγησης δομών και προσωπικού.
- Δημιουργία νέων οργανισμών στα Υπουργεία στη βάση των πραγματικών αναγκών της διοίκησης, με ψηφιακά οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων εργασίας.
- Δημιουργία Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας που έβαλε τέλος στις πελατειακές και ρουσφετολογικές μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων
- Δημιουργία νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων με ενεργό συμμετοχή του ΑΣΕΠ, με βάση το όποιο επιλέχθηκαν εκατοντάδες Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές του Δημοσίου.
- Αντικατάσταση των μνημομιακών περιορισμών και εγκαθίδρυση του κανόνα 1/1 στο λόγο προσλήψεων/αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων.
- Κατανομή των μη διοριστέων επιτυχόντων των διαγωνισμών ΑΣΕΠ της περιόδου 2008 -2015.
- Ρύθμιση της εκκρεμότητας των επιτυχόντων μη διορισθέντων του ΑΣΕΠ του 1998.
- Επέκταση των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα
- Αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου Τομέα (Ιδιωτικού Τομέα, ΝΠΙΔ)
- Ανακοπή της πτώσης των μισθών και διορθωτικές αυξήσεις λόγω «ξεπαγώματος» των Μισθολογικών Κλιμακίων
- Καθιέρωση Στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων σε ετήσια και πολυετή βάση.
- Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ και απλοποίηση των διαδικασιών του.
- Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και ανάθεση σε αυτό επιτελικού ρόλου για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων με την παροχή της τεχνογνωσίας που διαθέτει.
- Αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης μέσω δημιουργίας νέων τμημάτων, αναβάθμισης του εισαγωγικού διαγωνισμού και του προγράμματος σπουδών και καθιέρωση του εισαγωγικού διαγωνισμού σε ετήσια βάση.
- 500 προσλήψεις στο ΕΣΥ εκ των οποίων 8.700 μόνιμο προσωπικό, παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς και τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια.
- Έγκριση άλλων 10.000 Προσλήψεων στο ΕΣΥ σε ορίζοντα 4ετίας.
- Έγκριση 000 προσλήψεων μόνιμων καθηγητών Ειδικής Αγωγής και Γενικής Παιδείας.
- Εκκίνηση της τεράστιας προσπάθειας εξορθολογισμού των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, με βάση τη θεμελιώδη αρχή ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Διοίκησης πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Ενδεικτικά:
- 000 προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων έναντι της διαρκούς ομηρείας συμβασιούχων,
- Μόνιμες θέσεις στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
- Μονιμοποίηση 3.200 πυροσβεστών που ήταν σε καθεστώς ομηρείας επί χρόνια κ.α.
- Συνεργασία με το ΕΑΠ για προπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης, για υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Σημαντική απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση άδειας έναρξης και λειτουργίας επιχειρήσεων, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας.
- Υλοποίηση σημαντικών ψηφιακών έργων όπως το Μητρώο Πολιτών, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων κ.α
Κυβέρνηση ΝΔ (2019 – σήμερα)
- Υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο Μαξίμου, υποβάθμιση του ρόλου των υπουργείων και των άλλων κρατικών φορέων.
- Πολυνομία και κακονομία. Διαρκής παραγωγή νομοθετημάτων πρόχειρα συνταγμένων συνήθως χωρίς τη συμετοχή της Διοίκησης, τα οποία δεν εφαρμόζονται. Π.χ. Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων, Σύστημα Επιλογής Διοικήσεων νομικών Προσώπων, Νόμος για ΑΣΕΠ, Νόμος για Τηλεργασία κ.α.
- Διαρκές ράβε ξήλωνε αρμοδιοτήτων και δομών χωρίς σχέδιο και λογική. Π.χ. Κατάργηση και επανασύσταση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μετατροπή της ΓΓ πολιτικής Προστασίας σε Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή αρμοδιοτήτων και διαδικασιών.
- Διαρκείς παρεμβάσεις και απόπειρα χειραγώγησης των Ανεξάρτητων Αρχών
- Παράκαμψη του ΑΣΕΠ σε πλήθος διαδικασιών που αφορούν σε προσλήψεις και ιεραρχική εξέλιξη δημόσιων υπαλλήλων.
- Υποβάθμιση των Ελεγκτικών Μηχανισμών του Κράτους.
- Ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών του κράτους εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων.
- Καταστρατήγηση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις. Πάρτι απευθείας αναθέσεων σε αρεστούς και φίλους.
- Εγκατάλειψη του ΕΣΥ και άρνηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
- Διαρκείς αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και ουσιαστικό πάγωμα των κρίσεων. Απευθείας τοποθετήσεις προϊστάμενων χωρίς κριτήρια.
- Αύξηση του αριθμού και των αποδοχών των μετακλητών
- Μετακλητοί σε θέσεις ευθύνης, με αποκορύφωμα την επικείμενη καθαίρεση των υφισταμένων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών του ΕΦΚΑ και αντικατάστασή τους από γαλάζια golden boys με προκλητικές αμοιβές.
- Πρωτοφανής κομματισμός σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιες Διοίκησης. Τοποθέτηση εμφανώς ακατάλληλων ανθρώπων σε καίρια πόστα του κρατικού μηχανισμού με δραματικές ασυνέπειες για τη χώρα.
- Διαρκής απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών και υπαλλήλων, ένα διαρκές by pass της διοίκησης από γαλάζιους αλεξιπτωτιστές που αδυνατίζει τη θεσμική μνήμη και υπονομεύει τη συνέχεια του Κράτους.
Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Το βέβαιο είναι ένα: Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε 2,5 χρόνια επανάφερε τις χειρότερες πρακτικές του πελατειακού κράτους του παρελθόντος, όλες αυτές που οδήγησαν τη χώρα στην ηθική και οικονομική χρεοκοπία.
Έχετε δίκιο κ. Βορίδη. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τις τεράστιες δυσκολίες της περιόδου πέτυχε να εγκαθιδρύσει ένα πλαίσιο αξιοκρατίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης στη λειτουργία του Δημοσίου. Εσείς επιστρέφετε το Ελληνικό Κράτος στη δεκαετία του ΄60. Έχετε δίκιο κ. Βορίδη. Οι δρόμοι μας δεν συναντιούνται.
Από τη μία ο δρόμος της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος που υπηρετούμε εμείς. Η επιλογή ενός ισχυρού, δημοκρατικού και αποτελεσματικού Δημόσιου Τομέα.
Από την άλλη ο δρόμος της αδιαφάνειας, των πελατειακών σχέσεων, της προκλητικής εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Η επιλογή ενός συρρικνωμένου, απαξιωμένου, κομματικοποιημένου και αναποτελεσματικού Δημόσιου τομέα, τον οποίο υπηρετεί με συνέπεια η παράταξή σας εδώ και χρόνια.