Σε κρίσιμη κατάσταση ο απεργός πείνας και δίψας, Θάνος Χατζηαγγέλου

0
Ο γιατρός και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ράπτης, έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή του αναρχικού απεργού πείνας και δίψας, Θάνου Χατζηαγγέλου.

Σε έκτακτη ενημέρωση η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Ράπτης, προσωπικός γιατρός του απεργού, προειδοποίησε πως η ζωή του Θάνου Χατζηαγγέλου βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Η νεφρική του λειτουργία παίρνει τα κάτω της. Το αίμα του έχει πυκνώσει πάρα πολύ. Το κάλλιο και το νάτριό του είναι σε επικίνδυνα σημεία. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη», ανέφερε συγκεκριμένα ο γιατρός.

Εξήγησε, παράλληλα, πως «πλέον υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν τα όργανά του. Μπορεί δηλαδή να χρειαστεί τεχνητό νεφρό, κάτι που θα τον ακολουθεί εφόρου ζωής, ή ακόμη και να υποστεί κάποιο έμφραγμα».

Οι δυσλειτουργίες που προκαλούνται στο σώμα του απεργού, μπορούν σύμφωνα με τον γιατρό του να αποκατασταθούν σε 4-5 ημέρες και εφόσον του χορηγηθεί ορός, μέσα στο νοσοκομείο.

Για να συμβεί ωστόσο το παραπάνω, φαίνεται πως πρέπει να μεταβληθεί η απόφαση των αρμοδίων, που αφορά τη μεταγωγή του κρατουμένου που από τις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε στις φυλακές Νιγρίτας.

«Δε γνωρίζει ακόμη τον λόγο για τον οποίο μεταφέρεται»

Μιλώντας για το παραπάνω, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοκρατικών Θεσμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσιγαρίδας, σχολίασε πως «ο κρατούμενος, που ως υπόδικος εκτίει την προσωρινή του κράτηση, δε γνωρίζει ακόμη τον λόγο για τον οποίο μεταφέρεται ξαφνικά.

Η μεταγωγή του είναι παράνομη και αναιτιολόγητη. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι δεν του γνωστοποιούν τους λόγους της μεταγωγής του, για να μην μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης. Καθώς μη γνωρίζοντας τον λόγο της μεταγωγής, δε θα ξέρει και κατά του τι να προσφύγει».

Ο δικηγόρος πρόσθεσε επιπλέον ότι «τα αιτήματα του απεργού είναι δίκαια και νόμιμα», ενώ σχολίασε πως «η συγκεκριμένη πρακτική, που ακολουθείται από τη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού, το αρμόδιο υπουργείο και τις αρχές, είναι αυταρχική. Τους καλούμε λοιπόν όλους να σοβαρευτούν έστω και τώρα και να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Υπάρχει ευκαιρία για να ανατραπεί η οποία δυσάρεστη εξέλιξη, έστω και την ύστατη στιγμή».

«Αντιμετωπίζεται από το κράτος ως ένας από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες»

«Ο Θάνος Χατζηαγγέλου παλεύει με το ύστατο μέσο που διαθέτει: Το ίδιο του το σώμα. Παλεύει για τα δικαιώματα των κρατουμένων εν γένει, που παραβιάζονται από τους θύλακες της εξουσίας», τόνισε από πλευράς της κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την υγεία του απεργού, η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης και μέλος του δημοτικού σχήματος «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», Λουκία Αργυριάδου.

Η κ. Αργυριάδου εξέφρασε την άποψη πως «ο Χατζηαγγέλου είναι πολιτικός κρατούμενος», ενώ εκτίμησε ότι «αντιμετωπίζεται από το κράτος ως ένας από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες».

Είπε ακόμη, «εμείς τον υπερασπιζόμαστε – και οι δρόμοι πρέπει να ηχήσουν με τη φράση “κανένας νεκρός της πείνας απεργός”».

Τη συμπαράστασή του στον Θάνο Χατζηαγγέλου, εξέφρασε δίνοντας το «παρών» στην ενημέρωση για την υγεία του απεργού, ο Ηλίας Σμήλιος, μέλος Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.

«Εκ μέρους και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκφράζουμε τη συμπαράταξή μας για τις προτάσεις των δικαιωμάτων όλων των κρατούμενων, όπως αυτό εκφράζεται σήμερα, μέσα από τον αγώνα για να μείνει στη ζωή ο Θάνος Χατζηαγγέλου. Θα είμαστε μαζί με όλους τους φορείς», ξεκαθάρισε συγκεκριμένα.

«Θέλω να πω ότι ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων», είπε από πλευράς του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Επιπροσθέτως, εκτίμησε πως όσα συμβαίνουν με την περίπτωση του απεργού είναι άδικα, τονίζοντας πως «ο μόνος σκοπός, είναι να σωθεί η ζωή του Θάνου Χατζηαγγέλου».

Πηγή: xtypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ