Αθήνα: Αποδόθηκε στο κοινό μια υψηλών προδιαγραφών παιδική χαρά

0

Μετά από εντατικές προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων του Δήμου Αθηναίων, η παιδική χαρά της Ακρόπολης στο Πάρκο Ραγκαβά παρελήφθη και αποδόθηκε στο κοινό με την απαιτούμενη βεβαίωση καταλληλότητας λειτουργίας που εκδίδεται από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 20 Ιουνίου 2024, παρά τις εξαγγελίες για παραλαβή της από την απελθούσα δημοτική αρχή τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Οι μικροί μας φίλοι και φίλες αποκτούν έναν νέο χώρο για να παίζουν στην καρδιά της Αθήνας. Η μοναδική αυτή παιδική χαρά με μοναδική θέα στον βράχο και το τείχος της Ακρόπολης, τηρεί τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Με την πολύτιμη βοήθεια της ΕΛΛΕΤ και του Ιδρύματος Ωνάση, δημιουργήθηκε μία πρότυπη παιδική χαρά μέσα σε έναν ελαιώνα χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά που σέβονται το περιβάλλον και την ιστορική σημασία της περιοχής. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Σύντομα αναμένεται να παραδοθούν κι άλλες παιδικές χαρές στο κοινό. Εφαρμόζουμε ένα εντατικό πρόγραμμα ανακαινίσεων σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ και με την συνδρομή των υπηρεσιών Πρασίνου και Καθαριότητας. Δημιουργούμε σύγχρονους, ασφαλείς και ελεύθερους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά στις γειτονιές της πόλης μας, αναγκαίους για την ψυχοκινητική τους ανάπτυξη».

Η νέα παιδική χαρά έχει έκταση 2.440 τ.μ. και βρίσκεται κάτω από το ανατολικό άκρο του βράχου της Ακρόπολης. Οι περιοχές παιχνιδιού οργανώθηκαν σε δύο επίπεδα για να αξιοποιηθεί πλήρως η επιφάνεια του πάρκου. Στο κατώτερο επίπεδο, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και είναι προσβάσιμο και με αναπηρικό αμαξίδιο, τοποθετήθηκαν ένα ξύλινο σπιτάκι και ένα άλογο με κάρο για παιχνίδια ρόλων και ελεύθερο παιχνίδι. Υπάρχει, επίσης, κούνια τύπου «φωλιά» και αισθητηριακό παιχνίδι ήχου και επικοινωνίας. Στη νότια πλευρά, κατασκευάστηκε ένα πέτρινο καθιστικό για τους γονείς και τους κηδεμόνες.

Η δεύτερη περιοχή, στο ανώτερο επίπεδο, απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, με εξοπλισμό που οργανώνεται σε κυκλική διαδρομή για δραστηριότητες αναρρίχησης, ισορροπίας και ολίσθησης. Στο ξέφωτο του ελαιώνα δημιουργήθηκε μια χωμάτινη «σκηνή» 40 εκατοστών ψηλότερη από το πλακόστρωτο με κερκίδες, ιδανική για ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια (κουτσό, λάστιχο, κρυφτό, κυνηγητό, τυφλόμυγα) και άλλες δραστηριότητες.

Η ιδέα και η εκπόνηση των μελετών (αρχιτεκτονική, φυτοτεχνική, Η/Μ εγκαταστάσεων, στατική) ανήκει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) ενώ η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». Το προσεχές διάστημα αναμένονται και τα επίσημα εγκαίνια της παιδικής χαράς.

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ανοίξουν πλήρως ανακαινισμένες άλλες δύο παιδικές χαρές, στην οδό Βαφειοχωρίου στην περιοχή του Γκύζη και στην οδό Βαλλιανών στα Άνω Πατήσια. Μέχρι το φθινόπωρο, οι μικροί κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας θα μπορούν να απολαύσουν άλλες 11 νέες παιδικές χαρές που ανακαινίζονται υπό την εποπτεία του ΟΠΑΝΔΑ, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, διασφαλίζοντας την τήρηση όλων των προτύπων και κανονισμών ασφαλείας, προσφέροντας παράλληλα, σύγχρονους και καθαρούς χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ