Ανοιχτή Πόλη: Οι πρόσφυγες χρειάζονται στέγη και όχι ξύλο από τα ΜΑΤ

0

Ανακοίνωση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στη δομή προσφύγων στον Ελαιώνα εξέδωσε η δημοτική παράταξη του δήμου Αθηναίων «Ανοιχτή Πόλη».

«Εδώ και μήνες, η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη μεθοδεύει την αποποίηση κάθε ευθύνης της για την υποδοχή και ένταξη του προσφυγικού πληθυσμού. Η δημοτική αρχή υποβάθμισε συστηματικά τη λειτουργία και τις δυνατότητες του Κέντρου Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, επικαλέστηκε παραπλανητικά την προοπτική για μετατροπή της δομής σε ενταξιακή και σήμερα τελικά την κλείνει, εναρμονιζόμενη με την κυβερνητική πολιτική και με τις ακροδεξιές νοοτροπίες που καλούν σε σκόπιμη επιδείνωση των όρων διαβίωσης των προσφύγων.

Η Ανοιχτή Πόλη από την αρχή έχει επισημάνει ότι το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα, με δεδομένο το κενό σε πολιτικές στέγασης και ένταξης, αποτελεί κίνηση εχθρική προς τους εκεί φιλοξενούμενους πρόσφυγες, η οποία δεν σέβεται τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά τους. Ήταν μετά από πίεση της Ανοιχτής Πόλης και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης που έγινε κατορθωτή την προηγούμενη άνοιξη η παράταση της λειτουργίας του camp, ώστε τουλάχιστον να μην διακοπεί βίαια η φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής.

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή περίμεναν λοιπόν τα ξημερώματα της 18ης Αυγούστου για να υλοποιήσουν μια εκκένωση που ακυρώνει τον τόσο δύσκολο και καθημερινό αγώνα των φιλοξενούμενων προσφύγων για ένταξη στον αστικό κοινωνικό ιστό. Όπως θα περίμενε κανείς από αυτήν την κυβέρνηση και από αυτήν τη δημοτική αρχή, η αξημέρωτη επιχείρηση δεν χρησιμοποίησε κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, γιατρούς ή άλλο προσωπικό που θα μπορούσε να συνεισφέρει έστω σε μια ομαλή και ασφαλή διαδικασία μετεγκατάστασης. Αντίθετα, έγινε κάτω από τη βία και τα χημικά των δυνάμεων καταστολής που, για μια ακόμα φορά, καταπάτησαν κάθε έννοια ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων, επιτιθέμενες ακόμα και σε παιδιά και εγκύους, σύμφωνα με τις αναφορές που υπάρχουν.

Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να προσποιείται ότι το θέμα δεν την αφορά. Τουλάχιστον πρέπει να απαιτήσει από τα αρμόδια υπουργεία να σταματήσει τώρα η απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων σε μια δομή που ακόμα υπάγεται στην ευθύνη της. Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου υποδοχής και ένταξης των προσφύγων δεν απαντιέται με την κακοποίηση, τη βίαιη μετακίνηση και την αποδόμηση της δύσκολης καθημερινότητάς τους. Σε αντίθεση με την κοντόθωρη και ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να διεκδικήσει από την πολιτεία την αναγκαία συνδρομή για ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης, στέγασης και ένταξης, όπως επιβάλλεται από τις διεθνείς συνθήκες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ