Δίκτυο Ευρωπαίων Δημάρχων: Κινητοποίηση υπέρ της ειρήνης

0

Στην Φλωρεντία την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση υπέρ της ειρήνης, η οποία οργανώθηκε από το δίκτυο ευρωπαίων δημάρχων, «Eurocities». Πάνω από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, με εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας, εθελοντές, της ιταλικής κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζήτησαν να σταματήσει άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να επικρατήσει ο διάλογος και η διπλωματία.

Τοποθέτηση Ζελένσκι

Σε σύνδεση μέσω διαδικτύου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για έναν πόλεμο κατά της Ουκρανίας αλλά κατά των αξιών που ενώνουν όλους μας».

«Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν τις ουκρανικές πόλεις και θέλουν να τις καταστρέψουν, βομβαρδίζουν όλο το εικοσιτετράωρο, σπίτια, εκκλησίες, νοσοκομεία. Από την αρχή του πολέμου, στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 79 παιδιά, 79 οικογένειες καταστράφηκαν», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Μέτσολα

Από την μεριά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, υπογράμμισε, ότι «στηρίζουμε όλοι την Ουκρανία, τους άνδρες και τις γυναίκες αυτές που κάθε ημέρα πολεμούν θαρραλέα, ενάντια σε μια αδικαιολόγητη εισβολή».

Μπακογιάννης «Η δημοκρατία απειλείται»

Ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, σε σύνδεσή του τόνισε ότι «είναι η στιγμή της αλήθειας, είναι μια καθοριστική μάχη της γενιάς μας», διότι «η δημοκρατία, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, απειλούνται από τις σκοτεινές δυνάμεις του διχασμού, του αυταρχισμού της βίας και του πολέμου».

 Στήριξη στον λαό

Ο κύριος Μπακογιάννης πρόσθεσε, ότι η Αθήνα απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και φιλοξενεί, ήδη, πρόσφυγες από την Ουκρανία, αποδεικνύοντας ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές, «είμαστε πρώτα απ΄όλα άνθρωποι».

Η Ουκρανία είναι ήδη Ευρώπη

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, τέλος, Ντάριο Ναρντέλα, πρόεδρος του δικτύου Eurocities, από την εξέδρα της πλατείας Σάντα Κρότσε είπε στους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση:

«Για όλους εμάς, η Ουκρανία είναι ήδη Ευρώπη. Οι ουκρανοί πολίτες είναι πολίτες της Φλωρεντίας, του Βερολίνου, της Μπολόνια. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε από την ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει την εισβολή. Διαφορετικά, τα πολεμικά συντρίμμια θα ακυρώσουν κάθε διπλωματική προσπάθεια».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ