Επικοινωνία Μπάιντεν με Τζινπινγκ αύριο: Θα συζητήσουν για τους δασμους

0

Επικοινωνία με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπινγκ σκοπεύει να έχει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχετικά με τους τιμωρητικούς δασμούς σε πολλά κινέζικα προϊόντα, ωστόσο σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμα οριστική απόφαση για την πιθανή άρση τους.

Τα ζητήματα που άπτονται των εμπορικών ανταλλαγών των ΗΠΑ και της Κίνας «ασφαλώς θα συζητηθούν» στη συνδιάλεξη που ο Τζο Μπάιντεν θέλει να γίνει «πιθανόν αυτή την εβδομάδα» με τον Κινέζο ηγέτη, είπε στον Τύπο ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για τις στρατηγικές υποθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως «οι τελωνειακοί δασμοί που είχαν επιβληθεί από τον προκάτοχό του ήταν άσχημα σχεδιασμένοι», συνέχισε. «Πιστεύουμε ότι κόστισαν ακριβά στις αμερικανικές οικογένειες, στις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, αντιμέτωπος με υψηλό πληθωρισμό που απελπίζει τους Αμερικανούς, πιέζεται να άρει τους δασμούς για να αποκλιμακώσει τη χιονοστιβάδα της αύξησης των τιμών.

«Προσεκτική διαχείριση»

Ένας από τους βασικούς σκοπούς της συνδιάλεξης είναι να υπάρξει προσεκτική «διαχείριση» της διμερούς σχέσης, εξήγησε ο Κέρμπι. Ο Τζο Μπάιντεν «θέλει να είναι βέβαιος ότι (υπάρχουν) δίαυλοι επικοινωνίας με τον πρόεδρο Σι για όλα τα ζητήματα», αυτά «για τα οποία συμφωνούμε και αυτά στα οποία έχουμε σοβαρές δυσκολίες», ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να σηκώνουν το τηλέφωνο και να «συζητούν ειλικρινά».

Ανάμεσα στα θέματα που προκαλούν εντάσεις φιγουράρει η ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν.

Οι πληροφορίες για το πιθανό ταξίδι της Πελόσι προκαλούν ήδη οργή στο Πεκίνο.

Ο Τζον Κέρμπι περιορίστηκε να πει ότι μέχρι σήμερα η Νάνσι Πελόσι «δεν έχει ανακοινώσει κανένα ταξίδι» στη νήσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ