Η ελληνική οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά υψηλής ανάπτυξης

0

Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά υψηλής ανάπτυξης, η οποία με οδηγό τις επενδύσεις, συνεχίζει την τροχιά σύγκλισης τής ελληνικής οικονομίας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχολιάζοντας τόσο τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο από την ΕΛΣΤΑΤ, όσο και την ανάλογη ανακοίνωση από τη Eurostat για την εξέλιξη του ΑΕΠ στις χώρες της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το πρώτο τρίμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2023, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,1%.

Ειδικότερα, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 2,2% και την δημόσια κατανάλωση να υποχωρεί κατά 4%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,9%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,7%, με τις εξαγωγές αγαθών να μειώνονται κατά 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5%. Τέλος, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1%, με τις εισαγωγές αγαθών αυξημένες κατά 2,5% και τις εισαγωγές υπηρεσιών αυξημένες κατά 4,8%.

Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της ανάπτυξης σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το πρώτο τρίμηνο του 2024:

-Η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,2%, ποσοστό ίσο με την επίδοση της ευρωζώνης και της ΕΕ.

-Η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 2,7%, έναντι μηδενικής μεταβολής στην ευρωζώνη και οριακής αύξησης (0,1%) στην ΕΕ.

-Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 7,1%, έναντι μείωσης 1,5% στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 2,4%, έναντι αύξησης 1,4% στην ευρωζώνη και 1% στην ΕΕ.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 0,6%, έναντι μείωσης 0,3% στην ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ.

Από τα παραπάνω, αναφέρουν οι παράγοντες του ΥΠΕΘΟ, προκύπτει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να είναι πολύ ισχυρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο το 2023, το πρώτο τρίμηνο του 2024 το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 0,4% και 0,5% αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν πενταπλάσιος και τετραπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ