Για το μήνυμα των σημερινών αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και το στόχο της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.
Με την ταυτόχρονη παρατήρηση πως το βράδυ θα πρέπει να δει κανείς κατά πόσο η αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει αλλαγή πολιτικών συσχετισμών.
Αναλυτικώς, κάποια πρώτα πολιτικά συμπεράσματα θα βγουν απόψε, ωστόσο, ολοκληρωμένη εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος θα υπάρχει μετά το δεύτερο γύρο, σημείωσε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση το «13+3» (13 περιφέρειες συν οι 3 μεγάλοι δήμοι) είναι «ένας στόχος για τη Νέα Δημοκρατία και πάνω σε αυτό θα βγάλουμε συμπεράσματα», τόνισε.
Το πολιτικό συμπέρασμα δεν θα είναι εύκολο, πάντως, αν στο β’ γύρο θα είναι ο προτεινόμενος από το κυβερνών κόμμα υποψήφιος και απέναντί του ένας «αντάρτης», προερχόμενος από τη ΝΔ, διευκρίνισε. Στην περίπτωση αυτή το συμπέρασμα θα εστιάζει σε τοπικά χαρακτηριστικά και τα πρόσωπα, και όχι τόσο στα πολιτικο-ιδεολογικά χαρακτηριστικά, ανέφερε εξ άλλου.
Όμως, επέμεινε, στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους δεν υπάρχουν ουδέτερες ιδεολογικά επιλογές. Οι περιφέρειες θα διαχειρισθούν μεγάλα ποσά, σημείωσε ακόμη και διερωτήθηκε αν οι νέοι περιφερειάρχες θα θεωρήσουν κεντρική επιλογή, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η ΝΔ προτείνει υποψηφίους όχι γιατί θέλει να ποδηγετήσει, αλλά για τη μεγιστοποίηση των συμπράξεων κεντρικού κράτους και περιφερειών προς όφελος των πολιτών, υπογράμμισε εν κατακλείδι σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Ερωτηθείς για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανο Κασσελάκη, παρατήρησε πως «σήμερα το βράδυ θα έχουμε μια πρώτη εικόνα  για να δούμε κατά πόσον αυτή η αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει και αλλαγή πολιτικών συσχετισμών». Ο κ. Κασσελάκης έκανε μια πρόταση προς τους πολίτες για περιφέρειες και δήμους, θα περιμένουμε τα αποτελέσματα επί της προτάσεως αυτής, σημείωσε επίσης.
Στη μάχη κατά της ακρίβειας, ο υπουργός Επικρατείας προέταξε τρία εργαλεία:
-Από 1ης Ιανουαρίου αύξηση μισθών και συντάξεων, άρα του διαθεσίμου εισοδήματος.
-Προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.
-Ενίσχυση του ανταγωνισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, είναι η αποτελεσματικότερη απάντηση κατά της ακρίβειας σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση πολεμάει το φαινόμενο, δήλωσε επίσης και επικαλέστηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό -και αυτό έχει την αξία του, όπως είπε.
Κλείνοντας με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και την επίθεση των Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ, ο Μ. Βορίδης τόνισε πως πρέπει να συνταχθούμε ανεπιφύλακτα με το Ισραήλ, το οποίο – συμπλήρωσε – έχει δεχθεί τρομοκρατική επίθεση. Υπάρχουν όμηροι στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και είναι δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, επεσήμανε. Ως εκ τούτου, συμπέρανε, δεν υπάρχει χώρος για μεσοβέζικες τοποθετήσεις και η Ελλάδα, και οι άλλες χώρες, οφείλουν να συμπαρασταθούν στο Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here