Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την έγκριση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με πυρομαχικά διασποράς, προκειμένου να δώσει στο Κίεβο τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στα κατεχόμενα εδάφη της ουκρανικής επικράτειας, πίσω από τις πρώτες γραμμές άμυνας των ρωσικών στρατευμάτων. Τις πληροφορίες αυτές μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τέσσερις αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Έχοντας διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των οβίδων διασποράς 155 χιλιοστών που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ εξετάζουν την παράδοση πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems) με βεληνεκές 306 χιλιομέτρων ή/και GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) με βεληνεκές 72 χιλιομέτρων οι οποίοι θα φέρουν πυρομαχικά διασποράς, μεταδίδει το Reuters.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ήδη οβίδες πυροβολικού 155 χιλιοστών, οι οποίες μπορούν να διασπείρουν έως και 48 βομβίδια σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων.

Οι πύραυλοι ATACMS έχουν τη δυνατότητα να φέρουν περίπου 300 τέτοια βομβίδια, ενώ οι GMLRS ακόμη περισσότερα (έως και 404).

Καθώς η αντεπίθεση του Κιέβου παρουσιάζει σημάδια προόδου, η αμερικανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να ενισχύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε μια κομβική στιγμή, ανέφεραν στο Reuters οι αξιωματούχοι.

Οριστική απόφαση για παράδοση πυραύλων ATACMS ή GMLRS – ή και των δύο – δεν έχει ληφθεί, υπογραμμίζουν οι αμερικανοί αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέταζε εδώ και μήνες το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία, φοβούμενη ότι θα εκλαμβανόταν ως υπερβολικά εχθρική κίνηση εναντίον της Ρωσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here