Παρακολουθήσεις: Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για τα ονόματα «φάντασμα» και η επιστολή του Ράμμου

0

Πρωθυπουργός και Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντάλλαξαν πυρά κατά τη διαδικασία της «πρότασης μομφής»

Αν και η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 ψήφους, η πολιτική κόντρα «καλά κρατεί», με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να ανταλλάσσουν «πυρά» στον απόηχο των παρακολουθήσεων.

«Κόκκινο» χτύπησε η αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο κατά τη διαδικασία της «πρότασης δυσπιστίας», με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να ανταλλάσσουν «πυρά».

Από τα έδρανα του κοινοβουλίου, η πολιτική κόντρα έχει πλέον μεταφερθεί σε Πειραιώς και Κουμουνδούρου, με τις παρατάξεις να εξαπολύουν βαριές κατηγορίες η μια στην άλλη. Συγκεκριμένα, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ΝΔ για συνενοχή και συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, και με την απέναντι πλευρά να θέτει ως κύριο ερώτημα το πώς προέκυψαν τα ονόματα, που διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Επιβεβαίωσε την ενοχή του ο Μητσοτάκης» 

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η παράταξη χαρακτήρισε «θλιβερή» την σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «επιβεβαίωσε την ενοχή του για το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών ως ο επικεφαλής, ενορχηστρωτής και εγκέφαλος του παρακράτους, που εγκατέστησε στο Μέγαρο Μαξίμου».

 

«Δεν απάντησε ούτε σε ένα από τα ερωτήματα που του τέθηκαν επί τρεις μέρες και εξάντλησε την επιχειρηματολογία του σε γελοίους αντιπερισπασμούς. Και φυσικά δεν απάντησε στα αμείλικτα ερωτήματα, που του έθεσε ο κ. Τσίπρας για τη σκοπιμότητα των παρακολουθήσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Λάγιου και Αλεξόπουλου για τη ροή του χρήματος από τα 15 δισ. εξοπλιστικά».

 

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, «οι βουλευτές της ΝΔ, άλλοι για την καρέκλα τους και άλλοι γιατί εκβιάζονται από το παρακράτος Μητσοτάκη με προϊόντα υποκλοπών, σήμερα μετέτρεψαν το σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο της παράταξής τους».

 

«Το χειρότερο ωστόσο για τον αρχηγό της παρακρατικής συμμορίας, είναι ότι σήμερα όχι μόνο δεν κλείνει το κεφάλαιο «σκάνδαλο υποκλοπών», αλλά μάλλον ανοίγει ένα ακόμα μεγαλύτερο. Ο κ. Μητσοτάκης θα το πιει το ποτήρι μέχρι τέλους».

 

Τέλος, απάντηση έδωσαν, κατά τις ως άνω πηγές, και στο θέμα τον «ονομάτων» του φακέλου.

 

«Όσο για την αξιοθρήνητη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη ακόμα και σήμερα να πείσει πως τα ονόματα των 6 παρακολουθούμενων (Χατζηδάκη, Φλώρου, Λαλούση, Διακόπουλου, Λάγιου και Αλεξόπουλου) δεν τα γνώριζε και δεν ήταν στην απαντητική επιστολή του κ. Ράμμου, επισυνάπτουμε το επίσημο αίτημα που είχε υποβάλλει ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ».

 

 

«Σε αυτό απάντησε ο κ. Ράμμος, επιβεβαιώνοντας πως και τα 6 πρόσωπα, για τα οποία έκανε αίτηση ο κ. Τσίπρας, δηλαδή «Υπουργός και πέντε ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» βρίσκονταν σε επίσημη παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη με την υπογραφή της κας Βλάχου «για λόγους εθνικής ασφαλείας, στην πρώτη περίπτωση από τον Νοέμβριο του 2020 ως τον Ιούνιο του 2021 και στη δεύτερη κατηγορία περιπτώσεων συνολικά από τον Ιούλιο του 2020 ως τον Μάιο του 2022», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

 

«Ο Τσίπρας έδωσε ονόματα στο Ράμμο»

Η Απάντηση δεν άργησε να έρθει και από την «γαλάζια» παράταξη με σχετική ανακοίνωσή της:

«Ύστερα από την αμήχανη στάση στην οποία βρέθηκε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και την επιβεβαίωση ότι η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου δεν περιείχε ονόματα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσαν την ανάγκη να δώσουν στη δημοσιότητα, επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ράμμο, από τις αρχές Δεκεμβρίου, στην οποία ο κ. Τσίπρας κατέγραφε ονόματα».

 

«Αποδεικνύουν, λοιπόν, με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε ονόματα στον κ. Ράμμο πριν από οποιαδήποτε έρευνα της ΑΔΑΕ κι όχι ο κ. Ράμμος προς τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας παραπλάνησε το Κοινοβούλιο αναφέροντας ονόματα τα οποία δεν περιέχονταν στην επιστολή του κ. Ράμμου».

Το ερώτημα της κυβέρνησης για το πως βρέθηκε η λίστα με τα ονόματα

«Αλήθεια, πώς έφτασαν τα ονόματα αυτά στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς ήταν σε γνώση του κ. Τσίπρα οι συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί των προσώπων αυτών; Μέσω ποιας ακριβώς διαδρομής; Μήπως από τα ρυπαρά δίκτυα;»

«Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση έχει κινηθεί από την αρχή με απολύτως θεσμικό τρόπο όπως φάνηκε και σήμερα στη Βουλή. Κι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στα χέρια της οποίας βρίσκεται πλέον η υπόθεση».

 

«Με προσωπική σφραγίδα Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις»

Σε σκληρούς χαρακτηρισμούς προέβη από το βήμα της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «επέλεξε να «παριστάνει τον Πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας παρά να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν στο θέμα των παρακολουθήσεων».

 

Μεταξύ άλλων, του ζήτησε να αναλάβει την ευθύνη και να μην «τρέξει προς την έξοδο»  και τον κατηγορεί ότι αυτός βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις, που έχουν την «προσωπική του σφραγίδα».

 

«Γνωρίζατε ότι παρακολουθήσεις είχαν γίνει, γιατί εσείς τις παραγγείλατε, εσείς ήσασταν ο εντολέας. Προτιμήσατε τη φυγή από μία ξεκάθαρη δέσμευση. Ξέρατε τα πάντα και λέτε 6 μήνες ψέματα».

 

Επιπλέον, υπογράμμισε, πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ό,τι μπορούσε, για να συγκαλύψει το σκάνδαλο χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο.

 

«Κάνατε ό,τι μπορείτε να συγκαλύψετε το σκάνδαλο. Επιχειρήσατε να υποτάξετε θεσμούς με θεμελιώδη σημασία για τη Δημοκρατία, τρομοκρατήσατε με “ποινές φυλάκισης 10ετίας”, σπιλώσατε χαρακτήρες όσων επέμεναν στο κράτος δικαίου».

 

«Δική σας απόφαση να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι. Δική σας απόφαση να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο. Δική σας απόφαση η χυδαία και άθλια επίθεση στης Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστικό, επειδή επιτέλεσε το Συνταγματικό του καθήκον».

 

Μετέπειτα, προχώρησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και ονόματα, λέγοντας:

 

«Θεωρήσατε τον εαυτό σας άτρωτο, αλλά πέσατε στην παγίδα του καθεστωτικού ναρκισσισμού σας. Έρχεται όμως κάποια στιγμή η ώρα της αλήθειας και πρέπει να απαντήσετε στις αποδείξεις. Γιατί ακούγατε τον κ. Χατζηδάκη; Γιατί ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη, για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ; Γιατί ακούγατε τον κ. Κύρτσο; Γιατί ακούγατε τον κ. Κουκάκη; Γιατί ακούγατε τον κ. Τέλλογλου; Και γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Αυτές οι παρακολουθήσεις αλλά λάθος, είναι παράνομες; Είναι νόμιμες αλλά ορθές;»

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ονόματα δεν υπάρχουν στην επιστολή Ράμμου»

Τελευταίος στο «βήμα» ανέβηκε, κατά τον Κανονισμό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στα «πυρά» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επιστολή του προέδρου της ΑΑΔΕ, Χρήστου Ράμμου και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε «φέιγ βολάν» το φάκελο, που έγραφε «απόρρητο».

 

«Αν από την επιστολή αναφέρθηκαν τα ονόματα που δημοσιεύσατε σήμερα. Υπήρχαν τα ονόματα; Διότι αν δεν υπήρχαν, παραπλανάτε για ακόμη μια φορά το κοινοβούλιο. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Άλλη επιστολή έστειλε σε εσάς;» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Δεν μπορώ να καταθέσω την επιστολή στα πρακτικά, είναι απόρρητη».

 

«Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην ΑΔΑΕ με ένα φάκελο, και να ζητήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός. «Αυτή την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θέλετε;… Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην αρχή με ένα κατάλογο ονομάτων και να ρωτήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς… Η διαδικασία που ακολουθήσατε ήταν εκτός νομιμότητας».

 

«Ας υποθέσουμε ότι γινόντουσαν αυτές οι παρακολουθήσεις. Γιατί έχετε εσείς αυτά τα στοιχεία και δεν τα έχω εγώ; Γνωρίζατε κάτι από πριν κ. Τσίπρα; Βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τα ρυπαρά δίκτυα στα οποία αναφέρομαι», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ