Ενισχύοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης», ο δήμος Αθηναίων δημιουργεί «πράσινα» σημεία συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για αναβάθμιση της πόλης. Ύστερα από εντατικές εργασίες, που διήρκησαν περίπου έναν μήνα, το έκτο πάρκο «τσέπης» παραδόθηκε τον Οκτώβριο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, στα Κάτω Πετράλωνα.

 

Ο δήμος Αθηναίων αποκατέστησε έναν ακόμη «πνεύμονα» πρασίνου σε αυτή τη ζωντανή γειτονιά της πρωτεύουσας, ομορφαίνοντας με νέα παρτέρια τον γραμμικό χώρο του πεζόδρομου, έκτασης 160 τ.μ.

Το πάρκο τσέπης στον πεζόδρομο Δημ. Παυλίδη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», ενισχύοντας τη συστηματική προσπάθεια του δήμου Αθηναίων, που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι, να αποδώσει περισσότερο ελεύθερο χώρο στους Αθηναίους, να αυξήσει το πράσινο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

 

Σχεδιασμός με βάση τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες

Με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση του πεζόδρομου, το νέο αειφόρο «pocket park» οριοθετήθηκε με φυτεύσεις σε μοντέρνες γεωμετρικές χαράξεις. Κατά μήκος του πεζόδρομου φυτεύτηκαν νέα, ψηλά και αειθαλή δέντρα, κατάλληλα για τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες, τα οποία προσφέρουν φυσική σκίαση για την πιο ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών μέσα στο πάρκο.

 

Συνολικά φυτεύτηκαν έξι δέντρα, 276 θάμνοι και 200 φυτά, εικόνα που αναβαθμίζει το πάρκο αισθητικά και οικολογικά. Παράλληλα, ο αστικός εξοπλισμός στον χώρο ανανεώθηκε με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κάδων ανακύκλωσης και ειδικών κάδων για την ανακύκλωση αποτσίγαρων, ενώ ενισχύθηκε και ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

 

Φυτά που «αγαπούν» τη σκιά

Στο πάρκο φυτεύτηκαν τέσσερα διαφορετικά́ είδη φυτών που «αγαπούν» τη σκιά́, είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και διαθέτουν φυλλώματα με διαφορετικές υφές και χρωματισμούς, προσφέροντας μία όμορφη όψη στην περιοχή όλους τους μήνες του χρόνου. Πρόκειται για παραδοσιακά φυτά που χρησιμοποιούνταν και ευδοκιμούσαν στις αυλές της παλιάς Αθήνας για περισσότερο από έναν αιώνα και σήμερα ξαναβρίσκουν τη θέση τους στο αστικό περιβάλλον, τοποθετημένα σε μοντέρνες συνθέσεις μέσα στο πάρκο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here