Το τρίτο «πάρκο τσέπης» στο Παγκράτι: Φωτοβολταϊκά και σύστημα αποστράγγισης υδάτων

0

Καθημερινά όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι μικρές πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τον Πλανήτη και με αρχή το ίδιο το σπίτι τους αλλάζουν τις καθημερινές συνήθειες για να μειώσουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον.

Όμως το σπίτι τους δεν είναι μόνο ο χώρος στον οποίο κατοικούν. «Σπίτι είναι και οι γειτονιές και οι πόλεις στις οποίες οι περισσότεροι άλλωστε ζούμε και οι οποίες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να είναι βιώσιμες». Η ρύπανση, τα σκουπίδια, η έλλειψη πρασίνου, υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής καθημερινά. Απέναντι σε αυτές τις γκρίζες πλευρές των πόλεων οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου όπως, οι πλατείες, τα πάρκα τα άλση αποτελούν ένα καταφύγιο αποσυμπίεσης, ξεκούρασης, άσκησης και συνύπαρξης.

Το 3ο «Πάρκο Τσέπης» κατασκευάστηκε  στο Παγκράτι, σε ένα οικόπεδο 750 τ.μ. που παρέμενε αναξιοποίητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και τον Δήμο Αθηναίων, γνωστή πολυεθνική ανέλαβε την ανακατασκευή του πάρκου με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

 Η κατασκευή

Πιο συγκεκριμένα, για τη δημιουργία του πάρκου τοποθετήθηκαν συνολικά, περισσότερα από 1.150 φυτά και δέντρα, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σημύδες και γηγενή αρωματικά φυτά. Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών καθώς και η πυκνότητα φύτευσής τους, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με πολλαπλά οφέλη για τη γειτονιά. Στο συγκεκριμένο πάρκο εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις πάνω στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.

Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου έχουν γίνει με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και επαναχρησιμοποιημένα ξύλα, όπως για παράδειγμα τραβέρσες σιδηρόδρομου ενώ εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ποτίζονται τα δέντρα. Για την κάλυψη των αναγκών φωτισμού, επιλέχθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης, τις πρώτες ώρες φωτίζει με απόδοση 100%, έπειτα για 4 ώρες μειώνεται σε 80%, και αργότερα λειτουργεί ως φωτισμός ασφαλείας (25%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ