Τρία εκατομμύρια χάπια ιωδίου στην Ουκρανία: Η ΕΕ προετοιμάζεται για χημικές και πυρηνικές απειλές

0

Για να βελτιώσει την ετοιμότητα και την ανταπόκριση της ΕΕ σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές (ΧΒΡΠ), η Επιτροπή δημιουργεί στρατηγικά αποθέματα ικανοτήτων αντίδρασης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό περιλαμβάνει στρατηγικό απόθεμα του rescEU ύψους 540,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με την ευρωπαϊκή αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης (HERA).

Η ΕΕ προμηθεύεται χάπια ιωδίου

Το απόθεμα θα αποτελείται από εξοπλισμό και φάρμακα, εμβόλια και άλλα θεραπευτικά μέσα για τη θεραπεία ασθενών που εκτίθενται σε παράγοντες έκτακτης ανάγκης ΧΒΡΠ, καθώς και από αποθεματικό του rescEU για την απολύμανση για την παροχή εξοπλισμού απολύμανσης και ειδικών ομάδων απόκρισης.

Ως άμεσο πρώτο βήμα, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει το ιατρικό της απόθεμα του rescEU για την προμήθεια δισκίων ιωδιούχου καλίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ανθρώπων από τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας. Ήδη σχεδόν 3 εκατομμύρια δισκία ιωδίου έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με τη βοήθεια της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Ετοιμότητα

Η επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε ότι «η ασφάλεια της υγείας χρειάζεται ετοιμότητα. Η προετοιμασία για χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές είναι ουσιαστικό στοιχείο για τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών μας και βασικό στοιχείο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Η HERA είναι ο μηχανισμός παρακολούθησής μας και εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να υποστηρίξει τις ενέργειες της ΕΕ μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την παροχή υποστήριξης ετοιμότητας στην Ουκρανία και στα κράτη μέλη μας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ