Αυξάνουν τα επιτόκια Καίνε οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια

0

Έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού, ενώ τα αντίστοιχα των καταθέσεων παραμένουν «παγωμένα».

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη χάσει το 10% των αποταμιεύσεών τους, όσο δηλαδή είναι ο μέσος πληθωρισμός, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει πως εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων».

Ως εκ τούτου, με τον πληθωρισμό στο 12% τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα της Ελλάδας υπολόγισε το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,04%. Πριν από 20 χρόνια, με πληθωρισμό τότε 3,5%, το αντίστοιχο επιτόκιο ήταν 2,06%

«Τράπεζες και διαχειριστές δανείων πρέπει οι τράπεζες να αυξήσουν το ύψος των αποδόσεων στις καταθέσεις διαχειριστές δανείων και τράπεζες να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα τον εξωδικαστικό μηχανισμό» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι δόσεις των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο έρχονται τον Νοέμβριο πολύ αυξημένες μετά και την 3η αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ανεβάζει το συνολικό κόστος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Ενδεικτικά, στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ εξυπηρετούνταν τον Ιούνιο με 626 ευρώ τον μήνα όταν το επιτόκιο ήταν στο 1,5% και σήμερα που είναι στο 3,5%, απαιτούνται 721 ευρώ ή 95 ευρώ ανά μήνα επιπλέον.

Οι τράπεζες αύξησαν και τα σταθερά επιτόκια με την πενταετία να τιμολογείται πλέον προς 3,6% και την 10ετία με περισσότερο από 4%.

«Θα πρέπει να ληφθεί μια δέσμη μέτρων η οποία θα περιλαμβάνει σε ένα βαθμό την απορρόφηση των αυξήσεων αυτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και φυσικά την επιβολή στα πιστωτικά ιδρύματα και στους διαχειριστές απαιτήσεων να προτείνουν στους οφειλέτες, ρεαλιστικές, βιώσιμες λύσεις» υπογραμμίζεο ο νομικός σύμβουλος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρας Τσιαφούτης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα αύξηση επιτοκίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ