Συχνά στα πασχαλινά τραπέζια κατά τη διάρκεια του τσουγκρίσματος των αυγών βλέπουμε ένα πράσινο χρώμα ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι.
Όμως γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο αποχρωματισμός που παρατηρούμε γύρω από τον κρόκο των πολύ βρασμένων αυγών είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης – και συγκεκριμένα μεταξύ του θείου στα ασπράδια και του σιδήρου στους κρόκους.
Αυτή η αντίδραση είναι ακίνδυνη κι εμφανίζεται όταν τα αυγά έχουν μαγειρευτεί για πολύ ώρα ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Μια συμβουλή για να αποφύγετε αυτόν το χρωματισμό στα πασχαλινά σας αυγά, είναι τα βράσετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία και να προχωρήσετε στην άμεση ψύξη τους.
Η θρεπτική αξία των αυγών
Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει:
- Θερμίδες: 77
- Υδατάνθρακες: 0.6 γραμμάρια
- Λιπαρά συνολικά: 5.3 γραμμάρια
- Κορεσμένα λίπη: 1.6 γραμμάρια
- Μονοακόρεστα λίπη: 2.0 γραμμάρια
- Χοληστερίνη: 212 mg
- Πρωτεΐνη: 6.3 γραμμάρια
- Βιταμίνη A: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)
- Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβινη): 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Βιταμίνη B12 (κοβαλαμίνη): 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ): 7% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Φώσφορος: 86 mg, or 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Σελήνιο: 15.4 mcg, or 22% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Πηγή : dnews