Δήμος Πειραιά: Δημιουργία Δομής ΟΚΑΝΑ στην περιοχή των Μανιάτικων-Σφοδρές αντιδράσεις από Δημοτική Αρχή, ΕΒΕΠ και δημότες

0

 

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει πρόσφατη ανακοίνωση που κάνει λόγο για ενδεχόμενη δημιουργία δομής ΟΚΑΝΑ σε κτήριο της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Πειραιά (περιοχή Μανιάτικα). Τόσο οι δημότες Πειραιά, όσο κι ο Δήμαρχος μαζί με τους Αντιδημάρχους του Δήμου εξέφρασαν εντόνως την δυσαρέσκεια τους με την εν λόγω απόφαση στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την “γκετοποίηση” όπως αναφέρουν της περιοχής.

Βασική ανησυχία των πολιτών, είναι η ασφάλεια αλλά και η περαιτέρω υποβάθμιση του σημείου.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την ασφάλεια τους, οι δημότες θέτουν το ζήτημα των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή (πάνω από δέκα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) όπου αποφασίστηκε η λειτουργία της δομής. Υπογραμμίζεται δε, η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας μετά από μία τέτοια δράση.

Όσον αφορά την υποβάθμιση των Μανιάτικων, οι δημότες εξέφρασαν την θλίψη τους μιλώντας για πλήρη αδιαφορία με την πολιτεία να προσθέτει ακόμη ένα πρόβλημα για τους ίδιους μετά από τις επιπτώσεις των εγκαταλελειμμένων έργων του ΜΕΤΡΟ, γεγονός που επέφερε καταστροφικές επιπτώσεις στην αγοραστική δυναμική της περιοχής για τους καταστηματάρχες.

Οι Μανιάτες, στο πλαίσιο της έμπρακτης εναντίωσης τους στην συγκεκριμένη απόφαση, συνέταξαν κι απέστειλαν αποστολή προς πάσα αρμόδια κατεύθυνση λέγοντας:

“Τις τελευταίες μέρες προς μεγάλη μας αγανάκτηση και οργή, πληροφορηθήκαμε πως θα λειτουργήσει δομή ΟΚΑΝΑ επί της οδού Αιτωλικού 62 στον Πειραιά, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των κατοίκων.

Διαμαρτυρόμαστε για την επικίνδυνη απόφαση τοποθέτησης της δομής σε πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή σε απόσταση 100 μέτρων από σχολικές εγκαταστάσεις (3ο ΕΠΑ.Λ. Πειραιά, 7ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Πειραιά, Μουσικό Σχολείο Πειραιά) και παιδική χαρά, καθώς και σε ακτίνα 500 μέτρων από τουλάχιστον δέκα ακόμη σχολικές εγκαταστάσεις (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια – Ιδιωτικά και Δημόσια).

Η περιοχή μας είναι ήδη υποβαθμισμένη και η λειτουργία της δομής ΟΚΑΝΑ στην περιοχή, σε οποιαδήποτε μορφή, θα επηρεάσει δυσμενώς την ασφάλεια των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, που έχουν επιβαρυνθεί από τα πολυετή έργα κατασκευής του σταθμού ΜΕΤΡΟ. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εξαρτημένων λόγω της συνύπαρξης εμπόρων και τοξικομανών με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Θα περιμέναμε από την πολιτεία να ενισχύσει τη βιώσιμη και ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής μας. Αντ’ αυτού χρηματοδοτούνται επεμβάσεις που θα οδηγήσουν στη σταδιακή γκετοποίησή της.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ την ανάκληση της απόφασης για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής ΟΚΑΝΑ και τη μεταφορά της σε περιοχή που θα πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας.”

Κλίμα δυσαρέσκειας και ανησυχίας υπάρχει εξίσου και στην Δημοτική Αρχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Βουλευτή Α’ Πειραιά, κ. Χρ. Μπουτσικάκη ο οποίος σε σχετικό Δελτίο Τύπου ανάφερε: “Πρόκειται για Κέντρο Ημέρας και δεν αποτελεί Μονάδα Ολοκληρωμένης θεραπείας της Εξάρτησης ενώ όσον αφορά για το θέμα της ενημέρωσης, ο βουλευτής του Πειραιά είπε ότι όλα είναι αναρτημένα στη «Διαύγεια». Ο Δήμαρχος απάντησε με μία ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας την θέση του πάνω στο ζήτημα λέγοντας: Ενδεχομένως δεν θυμάται την μάχη που έδωσε όλη η πόλη πριν χρόνια για την απομάκρυνση παρόμοιας δομής λόγω των τεράστιων προβλημάτων που είχε δημιουργήσει και μάλλον δεν γνωρίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει αυτή να πληροί, ώστε η ωφέλεια της να υπερβαίνει τα όποια πιθανά προβλήματα. Μια δε από τις πρώτες προϋποθέσεις είναι η δομή να απέχει συγκεκριμένη επαρκή απόσταση από σχολικό συγκρότημα. Στην λανθασμένη επιλογή που έγινε, απουσία της πόλης, η δομή είναι σχεδόν όμορη σχολικού συγκροτήματος”.

Η τοποθέτηση του ΕΒΕΠ

Θέση ενάντια στην απόφαση, πήρε και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά το οποίο εκφράζει όλες τις παραπάνω ανησυχίες, συν την καταγγελία για αυθαίρετη επιλογή του κτηρίου της 5ης Δημοτικής Κοινότητας. Μάλιστα, σε επιστολή του στον Δήμαρχο Πειραιά, το ΕΒΕΠ, αιτείται την άμεση τοποθέτηση όλων των βουλευτών της Α’ Πειραιά ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σχετικά με τυχόν υπέρμαχους της απόφασης. Τέλος, σε ανακοίνωση του ο ΕΒΕΠ τόνισε πως “Οι κοινωνικές δομές σε μια πόλη είναι χρήσιμες, τότε και μόνο, όταν αναπτύσσονται όπως πρέπει, εκεί που πρέπει και, πάντα, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, των φορέων και της τοπικής κοινωνίας.” ενώ συνέχισε λέγοντας “Είναι ακόμη νωπές, για όσους δεν διαθέτουν «κοντή μνήμη», οι εικόνες από την οδό Νοταρά στο κέντρο του Πειραιά, σε κτίριο όπου στεγαζόταν στο παρελθόν ανάλογη υπηρεσία, τους κινδύνους που απέπνεε η γύρω περιοχή, τα απανωτά επεισόδια διακινητών και εξαρτημένων ατόμων, τις απαράδεκτες συνθήκες συνύπαρξης με το εμπορικό κέντρο, τις επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τα γραφεία, αλλά και του προβληματισμού που διακατείχε τους εργαζόμενους και κατοίκους, η διέλευση των οποίων, ακόμη και τις πρωινές ώρες, ήταν προβληματική. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η ερήμωση της περιοχής και η μετεγκατάσταση εκτός Πειραιά, πολλών επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα και τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει, κατ’ ουδένα λόγο, να επαναλαμβάνονται.”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ