Δηλώσεις: Νέα παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου: Τι αλλάζει στην εξόφληση της πρώτης δόσης – Το ημερολόγιο πληρωμών του καλοκαιριού

0

Τέλος στα σενάρια περί παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έβαλε η κυβέρνηση ανακοινώνοντας τελικά νέα και οριστική παράταση. Παράταση παίρνει και η καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία μαζί με τη δεύτερη δόση πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022. Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022.

«Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι χθες είχε υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή που εξέδωσε το υπ. Οικονομικών.

Τελευταία παράταση

«Η Κυβέρνηση, έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και του αυξημένου φόρτου εργασίας των λογιστών και φοροτεχνικών το τελευταίο διάστημα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που απαιτεί την υποβολή αιτήσεων σε ποικίλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενισχύσεων, αλλά και λόγω της πανδημίας που οδηγεί σε καθυστερήσεις των εργασιών πολιτών και λογιστών που νοσούν, προχωρά σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου. Πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται, ώστε να μπορέσουν όλοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», ανέφεραν σε δήλωσή τους ι Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.

Μηδενικά εκκαθαριστικά

Από τις 5,1 εκατομμυρια δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 33,66% είναι χρεωστικές, ήτοι 1.712.147 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 1,88 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2021. Το 52,67% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν το 13,68% των φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου. Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 1.103 ευρώ. Να σημειωθεί πως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών είχαν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.

 Έξαρση κορωνοϊού

Σύμφωνα με λογιστές, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες εβδομάδες η ραγδαία αύξηση που έχει παρατηρηθεί στα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο των φοροτεχνικών, καθώς είναι ένα επάγγελμα το οποίο έρχεται σε καθημερινή επαφή με πλήθος κόσμου. Έτσι οι αναφορές λογιστών ανα την Ελλάδα που βρίσκονται θετική στην covid-19 καθημερινά αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ενώ υπάρχουν και γραφεία τα οποία αναγκάστηκαν να κλείσουν για αρκετές μέρες ή ακόμα και εβδομάδες κατά περιπτώσεις, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι νόσησαν. Και αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι εργασίες «πάνε πίσω» καθώς δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν πριν την επαναλειτουργία του γραφείου τους.

Επιπλέον υποχρεώσεις

Παράλληλα οι λογιστές σημειώνουν ακόμη, πως αν και οι φορολογικές δηλώσεις είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους.

Αυτά αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, ειδικά, άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ούτε email, ούτε εξοικείωση με την τεχνολογία που διαπληκτίζονται για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει την κάθε αίτηση, θεωρώντας δεδομένο ότι από την στιγμή που γίνονται με τους κωδικούς taxis, η ευθύνη αυτή πέφτει στους λογιστές.

Τρόποι εξόφλησης

Για να γυρίσουμε στην πληρωμή του οφειλόμενου φόρου, υπάρχουν όπως πάντα εκπτώσεις οι οποίες εφαρμόζονται με συγκεκριμένα κριτήρια. Οι εκπτώσεις αυτές ξεκινούν από 3% και 15% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά.

Επίσης, οι φορολογούμενοι έχουν και τις εξής δυνατότητες.

Εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας.

Εξόφληση σε 24 έντοκες δόσεις, κάνοντας χρήση της πάγιας ρύθμισης.

Το ημερολόγιο πληρωμών

ΕΝΦΙΑ

Η 3η δόση καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022. Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουάριου του 2023 ενώ όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τον φόρο για την ακίνητη περιουσία τους έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση. Συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στα κρατικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον φετινό ΕΝΦΙΑ καθώς με την πρώτη δόση πληρώθηκαν 800 εκατ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος

Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου 2022 – και όχι 29 Ιουλίου όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά – και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Αυγούστου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο τέλος του μήνα ξεκινάει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα ποσά που προκύπτουν μπορούν να εξοφληθούν σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Όσοι από τους 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίσουν να καταβάλλουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού που πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο.

Χρέη στην ΑΑΔΕ

Την ίδια στιγμή ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν 4,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Χρέη άνω των 4 δισ. ευρώ συσσωρεύτηκαν τους πέντε πρώτους μήνες του 2022. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1,36 εκατομμύρια.

Μπορεί τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν… τρένο τους τελευταίους μήνες επιτρέποντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πακέτα στήριξης ωστόσο τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία τον Μάιο προκαλούν ανησυχία. Και αυτό γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών κατά 800.000 σε μόλις ένα μήνα. Συγκεκριμένα από 3,944 εκατομμύρια τον Απρίλιο ανέβηκαν σε 4,74 εκατομμύρια τον Μάιο.

Μέτρα είσπραξης

Εξ αυτών σχεδόν 2 εκατομμύρια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κάτι που έχει ήδη συμβεί σε 1,36 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει συσσωρευτεί φτάνει τα 112,5 δισ. ευρώ. Το πραγματικό ωστόσο, αυτό δηλαδή που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εισπραχθεί είναι 87 δισ. Αμφότερα τα μεγέθη με μικρές διαφοροποιήσεις έναντι του Απριλίου.

Ήδη τους πρώτους πέντε μήνες το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος έσπασε το φράγμα των 4 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι σχεδόν 40% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2021, οπότε ήταν 2,9 δισ. αν και αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται σε μια μόνο υπόθεση «αξίας» 0,8 δισ. ευρώ.

Έναντι των παραπάνω οι εισπράξεις που πέτυχε η ΑΑΔΕ τον Μάιο (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν τα 156 εκατ. ευρώ (113 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2021. Συνολικά στο 5μηνο, οι εισπράξεις ήταν 761 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021 έφτασαν τα 661 εκατ. ευρώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ