Διπλή Ανάπλαση: Το πολυσυζητημένο έργο σε νούμερα – Δημοσιοποιήθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα και οι συμβάσεις

0

Μετά από μία δεκαετία αναμονής, η σημερινή δημοτική αρχή της Αθήνας, προχωρά στην δημοσιοποίηση του προγράμματος και των τριών συμβάσεων που έχουν καταρτιστεί μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα, για τη μεγαλύτερη χωροταξική, πολεοδομική, αναπτυξιακή και κοινωνική παρέμβαση στην πόλη, τη Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

 

Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου

Το πρωί της Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, παρουσίασε λεπτομερώς το Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης και τις τρεις Συμβάσεις μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα και το χρονοδιάγραμμα για το αναπτυξιακό αυτό εγχείρημα, που θέτει τα θεμέλια μιας νέας εποχής για την πόλη, ένα έργο – σταθμό που θα επεκτείνει και θα αναβαθμίσει την πρωτεύουσα και παράλληλα θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό και τους φιλάθλους του ένα υπερσύγχρονο γήπεδο χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στη διάρκεια της παρουσίασης.

 

«Θα χρειαστεί ομαδική δουλειά, με τη μπάλα χαμηλά»

«Σήμερα νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για το ότι ένας Δήμος όχι μόνο τολμά, αλλά σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αυτού του μεγέθους και αυτής της ποιότητας. Αναμφίβολα, πρόκειται για την ουσιαστική «ενηλικίωση» της Αυτοδιοίκησης, η οποία αποδεικνύει έμπρακτα πως μπορεί -στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών δήμων- να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπακογιάννης και συμπλήρωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Δε θέλω να τα παρουσιάσω όλα «ρόδινα». Θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά. Ομαδική δουλειά με τη μπάλα «χαμηλά». Ο Ερασιτέχνης, η ΠΑΕ, η ΑΕΠ Ελαιώνα, ο Δήμος, όλες οι Αθηναίες και όλοι οι Αθηναίοι. Είμαι, όμως, πάρα πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Όταν συνεργαζόμαστε, όταν βγαίνουμε από τα «καβούκια» μας και ξεπερνάμε εγωισμούς, κερδίζουμε όλοι. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

 

«Ελπίζω να πετύχουμε τη συναίνεση»

Ο κ. Μπακογιάννης, εξήγησε, ότι πρόκειται για «μια πολύ περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση», για την οποία, από την προηγούμενη μέρα, ενημέρωσε αναλυτικά τις μεγαλύτερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό να έχουν, όπως είπε, την πλήρη εικόνα και να είναι έτοιμοι για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης. «Καλούμαστε ως σώμα να λάβουμε μια ιστορική απόφαση. Προσπαθώ συνειδητά και συστηματικά για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, και ελπίζω να την πετύχουμε. Έργα με την καταλυτική σημασία της Διπλής Ανάπλασης, που εξ ορισμού ξεπερνούν τον ορίζοντα μιας θητείας, οφείλουν να είναι πέρα και πάνω από παρατάξεις, και ιδεολογίες. Και αν είναι η Διπλή ανάπλαση να έχει χρώμα, ας είναι το πράσινο του περιβάλλοντος και του Παναθηναϊκού. Άλλωστε, τους Κορμοράνους τους πλήρωσε η Αθήνα ακριβά και ελπίζω το πάθημα να έχει γίνει μάθημα», είπε συγκεκριμένα.

 

Τι περιλαμβάνει το έργο της Διπλής Ανάπλασης

Κάνοντας μία εισαγωγή για το μέγεθος του έργου της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι πρόκειται για μείζονα παρέμβαση αστικού μετασχηματισμού, το εμβληματικότερο, όπως το χαρακτήρισε έργο των τελευταίων ετών στον αστικό ιστό, σε μικρή απόσταση από το ιστορικό κέντρο.

«Στην Αλεξάνδρας, περίπου 3 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, το έργο απαλλάσσει μια πυκνοδομημένη περιοχή από ένα ιστορικό, αλλά γερασμένο στάδιο. Προσφέρει πράσινο και κοινόχρηστο χώρο για τους πολίτες και την ίδια ώρα διατηρεί ζωντανή την ένδοξη και μακρά ιστορία του Παναθηναϊκού», είπε, ενώ αναφερόμενος στον Βοτανικό, συμπλήρωσε: «Σε ίδια περίπου απόσταση από την Ομόνοια, μεγαλώνουμε την πόλη με «όχημα» μια υπερσύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, με πρότυπες και φιλικές ενεργειακές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ωθώντας μια υποβαθμισμένη έως σήμερα περιοχή σε μία βιώσιμη και αειφόρα αναπτυξιακή διαδικασία. […] Όλα αυτά, διατηρώντας σταθερά στο μυαλό μας την ιστορία, τη διαδρομή, το εκτόπισμα της μεγαλύτερης και ιστορικότερης αθηναϊκής ομάδας, του Παναθηναϊκού. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις συμβολίζουν στην ουσία τον επανασχεδιασμό του νοήματος του αστικού τοπίου της Αθήνας και του κέντρου της».

 

«Μεγαλώνουμε την πόλη»

«Με τη διπλή αστική παρέμβαση, μεγαλώνουμε την πόλη» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης. «Δημιουργούνται δύο υπερτοπικοί – μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού Μουσείου και υπόγειου πάρκινγκ, ενώ στον Βοτανικό προβλέπεται η δημιουργία Γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού́, αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και αστικών υποδομών».

 

Διπλός στόχος

Το έργο, τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, έχει διπλό στόχο: Ο πρώτος, αφορά την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις, ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί, ενώ ο δεύτερος αφορά τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση του Γηπέδου

Οι μελέτες του Γηπέδου, έχουν συνταχθεί́ από́ την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί́ στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Βάσει αυτών συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 4412/2016.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του Γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, κοστολογείται στα 115.000.000€, ποσό το οποίο έχει εξασφαλισθεί από́ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ́ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του Γηπέδου, αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Συγκεκριμένα, η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του Γηπέδου έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) για έγκριση. Η μελέτη αυτή θα συνοδεύει την περιβαλλοντική́ αδειοδότηση του Γηπέδου από́ το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεδομένου του ότι το Γήπεδο έχει οικοδομική άδεια, με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημοπράτησή του.

 

Το νέο Γήπεδο του ΠΑΟ σε αριθμούς:

–  Έως 40.000 θέσεις θεατών

– 1.300 θέσεις σε σουίτες

– 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ

– 7 εμπορικά καταστήματα

Στις εγκαταστάσεις αυτές θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών.

 

Υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις – πρότυπο

–        Κεντρική αρένα 3.100 θέσεων για βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο, χάντμπολ, ενόργανη γυμναστική.

–        Ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, με στέγαστρο 500 θέσεων για κολύμβηση, καταδύσεις και υδατοσφαίριση.

–        Προπονητήριο αθλοπαιδιών 200 θέσεων με χρήσεις αμφιθεάτρου και αίθουσας εκδηλώσεων.

–        Υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων.

–        Γραφεία Συλλόγου, μπουτίκ, καφέ, εστιατόριο.

–        Προπονητήρια για ατομικά αγωνίσματα.

–  Άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία, ξιφασκία, επιτραπέζια αντισφαίριση, τοξοβολία, σκοποβολή, προπονητήριο ΑμεΑ, γυμναστήρια ενδυνάμωσης.

 

Υποδομές και κοινόχρηστοι χώροι

Συνολικά έχουν δεσμευθεί και θα επενδυθούν στον Ελαιώνα 140 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Σε δίκτυα κοινής ωφελείας, στο πράσινο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στον φωτισμό, στα πάρκα, στους δρόμους, σε κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιριών, σε πεζοδρόμια.

 

Η κατανομή πόρων

Συνολικά επενδύονται 267 εκατ. ευρώ δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών  και ιδιωτικών πόρων:

– 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα 97 αφορούν σε έργα του Δήμου (42% για υποδομές – 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

– 115 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για το Γήπεδο, όπως έχει δημόσια δεσμευθεί η Κυβέρνηση.

– Κατ’ εκτίμηση 12 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Επίσης, η εκτίμηση για κινητοποίηση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 470 εκατ. ευρώ (βάσει έκθεσης ανεξάρτητου οικονομικού εκτιμητή).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ