Δώρο Πάσχα 2022: Τη Μεγάλη Τετάρτη η πληρωμή – Πότε θα το πάρουν όσοι ήταν σε αναστολή

0
  • Τι θα ισχύσει για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

  • Πότε λαμβάνουν το επίδομα οι χαμηλοσυνταξιούχοι

  • Πότε θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας

Δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Το Δώρο Πάσχα είναι κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως σύμβασης εργασίας (ορισμένου/αορίστου χρόνου) και χρόνου εργασίας καθώς καταβάλλεται πάντα αναλογικά με το διάστημα δηλωμένης εργασίας.

Καταβάλλεται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη, που φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου, ωστόσο, ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Ποιοι δικαιούνται «Δώρο Πάσχα»

Δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους μέχρι την 30η Απριλίου. Αν η σχέση εργασίας είχε διάρκεια όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το χρονικό διάστημα, τότε δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου. Αυτή υπολογίζεται ως εξής:

-Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας.

-Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Πότε καταβάλλεται

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πώς υπολογίζεται

Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς και γενικότερα οι τακτικές αποδοχές.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την ημερομηνία καταβολής το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, να υπολογίσουν μόνοι τους το ύψος του ποσού που δικαιούνται. 

Εργαζόμενοι σε αναστολή και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε δύο δόσεις θα λάβουν το δώρο Πάσχα 2022 όσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή το πρώτο τρίμηνο του έτους ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν:

  • Η πρώτη δόση θα καταβληθεί από το κράτος την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 και αφορά στην αναλογία του δώρου Πάσχα σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2022.
  • Η δεύτερη δόση του δώρου Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου.

 Επιταγή ακρίβειας

Χωρίς αίτηση θα πιστωθεί η επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί ως έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2022». Ποιοι θα πάρουν 200 ευρώ και ποιοι θα φτάσουν τα 420.

Λιγότερες από δύο εβδομάδες έμειναν για να πληρωθεί το έκτακτο επίδομα του Πάσχα 2022, γνωστό και ως επιταγή ακρίβειας. Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα τη Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου.

Οι πέντε κατηγορίες που θα λάβουν έκτακτο επίδομα

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες

Ποιοι χάνουν τα 200 ευρώ

Το εισοδηματικό κριτήριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι στα 7.200 ευρώ. Αν όμως έχουν εισόδημα 600 ευρώ από τη σύνταξη, αλλά και πρόσθετο εισόδημα από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από ενοίκια, τότε χάνουν τα 200 ευρώ.

Ένας ακόμα «κόφτης» είναι το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχει τεθεί στα 14.400 ευρώ. Αν λοιπόν ένας συνταξιούχος έχει σύνταξη 600 ευρώ τον μήνα, αλλά ο/η σύζυγος έχει πάνω από 600 ευρώ, τότε αποκλείεται από τους δικαιούχους.

Ισχύουν όμως και περιουσιακά κριτήρια. Ακόμα και αν το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 14.400 ευρώ, όμως η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι πάνω από 200.000 ευρώ, και σε αυτή την περίπτωση χάνεται το άτυπο «Δώρο Πάσχα».

Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δοθεί τέλος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.

Έκτακτο επίδομα παιδιού – Αναλυτικά τα ποσά

  • Οικογένεια με ένα παιδί θα λάβει:

Μέχρι 10.5000 ευρώ: 105 ευρώ

10.500 – 17.500 ευρώ: 63 ευρώ

17.501-26.250 ευρώ: 42 ευρώ

  • Για οικογένεια με δύο παιδιά ανεβαίνει το έκτακτο βοήθημα:

Έως 12.000 ευρώ: 210 ευρώ

12.001 – 20.000 ευρώ: 126 ευρώ

20.000 – 30.000 ευρώ: 84 ευρώ

  • Οικογένεια με τρία παιδιά θα λάβει:

Έως 13.500 ευρώ: 420 ευρώ

13.501 – 22.500 ευρώ: 252 ευρώ

22.500 – 33.750 ευρώ: 168 ευρώ

Η έξτρα 1,5 δόση για το επίδομα παιδιού Α21 θα δοθεί επίσης πριν το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο θα δοθεί ένα έξτρα επίδομα 1,5 δόσης, στο πλαίσιο στήριξης των νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας. Η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα, ωστόσο, πρόκειται για τις αιτήσεις για τις πληρωμές που θα γίνουν το επόμενο δίμηνο και όχι για την έξτρα δόση του επιδόματος. Όπως διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΑ, για το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αλλά και για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης στους δικαιούχους, θα υπάρξει άλλη, νεότερη ανακοίνωση.

Εισόδημα και σπίτια «πετούν» εκτός πληρωμής χιλιάδες δικαιούχους

Με εμβόλιμη πληρωμή πριν το Πάσχα και συγκεκριμένα μέχρι 21 Απριλίου θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τον ΕΦΚΑ την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων Πάσχα 2022 ύψους 200 ευρώ.

Δικαιούχοι

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 λαμβάνουν:

α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.φ.Κ.Α.),

δ) συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α’ 85). 

Προϋποθέσεις

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους δεν υπερβαίνει 14.400 ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου καιτου/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2020, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.

β) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2021, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α’ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

γ) Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι την δημοσίευση του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

 Μέχρι 21 Απριλίου

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό 200 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-Ε.φ.Κ.Α. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση 200 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Η ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι τις 21.4.2022.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ