ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΦΚΑ: Πώς θα λάβετε άμεσα τη σύνταξή σας – 6+1 ερωταπαντήσεις

0

Χιλιάδες μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορούν να αξιοποιήσουν τους λογιστές και δικηγόρους του e-ΕΦΚΑ που κατάφεραν και πιστοποιήθηκαν για την έκδοση των συντάξεων για μα λάβουν σύνταξη γρήγορα.

Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ανέρχονται σήμερα σε 458 και οι ασφαλισμένοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

 

Μέσα από επτά χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς μπορεί ένας ασφαλισμένος να αξιοποιήσει τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, ποιος επωμίζεται το κόστος και αν αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

 

1) Για ποιες κατηγορίες συντάξεων είναι δυνατή η επιλογή πιστοποιημένων επαγγελματιών;

Σε πρώτη φάση, αφορά σε νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τα τέως Ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 75% του συνόλου των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται κάθε μήνα.

Επί του παρόντος, δεν αφορά σε υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης, προαιρετικής ασφάλισης, καθώς και διαμονής στο εξωτερικό ή και περιπτώσεις ασφάλισης σε φορέα του εξωτερικού.

 

2) Πώς γίνεται η επιλογή των πιστοποιημένων επαγγελματιών;

Όποιος επιθυμεί να καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης, πρέπει να το υποβάλει αποκλειστικά ηλεκτρονικά, θα μπει στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, στην επιλογή: Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης. Εφόσον ανήκει στις προαναφερόμενες κατηγορίες συνταξιούχων με ένα τέως Ταμείο (τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ ή τ. ΟΑΕΕ), ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής πιστοποιημένου λογιστή και δικηγόρου.

Από τη λίστα των πιστοποιημένων επαγγελματιών, που εμφανίζεται, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει όποιον επιθυμεί, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του, υπό την προϋπόθεση ότι ο εν λόγω επαγγελματίας μπορεί να είναι διαθέσιμος, δηλαδή να μην έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο υποθέσεων που αναλαμβάνει μέσα στον μήνα και ανέρχονται σε πέντε.

Μόλις κάνει την επιλογή του, ορίζει και την ημερομηνία και την ώρα, για να κλείσει ραντεβού με τον πιστοποιημένο επαγγελματία.

Στη συνέχεια, μόλις επικυρωθεί το ραντεβού, θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

 

3) Ποια διαδικασία ακολουθείται, μετά την επιλογή του πιστοποιημένου επαγγελματία;

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο πιστοποιημένος επαγγελματίας συντάσσει το σχέδιο απόφασης συνταξιοδότησης.

Κατά την περίπτωση που μέσα σε έναν μήνα δεν επικυρωθεί από τον ΕΦΚΑ, τότε η σύνταξη θα πληρωθεί με βάση το σχέδιο της απόφασης που έχει υποβάλει ο πιστοποιημένος.

Ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 350 σχέδια αποφάσεων συνταξιοδότησης μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες και οι πρώτες συντάξεις αναμένεται να έχουν εκδοθεί, μέχρι το τέλος του μήνα.

 

4) Πώς ενημερώνομαι για την πορεία της συνταξιοδοτικής μου υπόθεσης;

Η ενημέρωση του ασφαλισμένου από τον πιστοποιημένο είναι άμεση σε κάθε φάση της διεκπεραίωσης. Ωστόσο και εντός του συστήματος εμφανίζεται ότι έχει υποβληθεί ένα σχέδιο απόφασης από τον πιστοποιημένο επαγγελματία, ο οποίος, αφού διαβιβάσει το σχέδιο της απόφασης, αναμένει τον έλεγχο από τον ΕΦΚΑ, που πρέπει να γίνει εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μήνα.

 

5) Υπάρχει το ενδεχόμενο η συνταξιοδοτική απόφαση που θα εκδοθεί από τον πιστοποιημένο επαγγελματία να μην είναι ορθή;

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας ευθύνεται ατομικά για τις αμέλειες ή παραλείψεις που μπορεί να υπάρξουν, βάσει του νομοθετικού πλαισίου που έχει οριστεί για την πιστοποίηση. Συγκεκριμένα, αν στο μέλλον, ύστερα από έλεγχο, αποδειχθεί λανθασμένη η απόφαση ή με δόλο, ο πιστοποιημένος θα έχει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται κάθε μήνα δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, για να διαπιστωθεί, αν οι συντάξεις εκδίδονται με ορθό τρόπο.

Τόσο η εκπαίδευση όσο και οι εξετάσεις για την πιστοποίηση των επαγγελματιών κατά τους δύο κύκλους εκπαίδευσης και πιστοποίησης ήταν αυξημένης δυσκολίας, όπως αποδεικνύεται και από τον τελικό αριθμό των επιτυχόντων. Αυτό έγινε, προκειμένου να διασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό ότι οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους εγχειρήματος, καθώς η απονομή συντάξεων είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί υψηλές ικανότητες και γνώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα απονομής ενισχύεται με την εμπλοκή των καλύτερων λογιστών και δικηγόρων.

 

6) Σε πόσο χρονικό διάστημα απονέμεται τελικά η σύνταξη από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες; Παίρνει λιγότερο χρόνο;

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει μια συνταξιοδοτική υπόθεση σε μόλις δύο μήνες. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σήμερα κυμαίνεται από 6 έως 8 μήνες.

 

7) Πληρώνω κάποιο ποσό για τις υπηρεσίες των πιστοποιημένων επαγγελματιών;

Η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης. Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι πληρώνονται απευθείας από τον ΕΦΚΑ με το ποσό των 250 ευρώ ανά συνταξιοδοτικό φάκελο.

Συντάξεις: Έρχεται διπλή αύξηση από 1ης Ιανουαρίου 2023

Διπλή αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να έχουν όλοι οι συνταξιούχοι αφού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και θα δοθούν πρόσθετες αυξήσεις στις συντάξεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων. Θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014 καθώς θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο.

Το συνολικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ ιδιωτικός τομέας και 400 εκατ. ευρώ δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι), δηλαδή το πρόσθετο κόστος σε σχέση με σήμερα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ καθώς από πέρυσι είχε ανασταλεί η εισφορά για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το μηνιαίο καθαρό όφελος από την κατάργηση της ΕΕΑ φθάνει και τα 455 ευρώ για εισοδήματα 90.000 ευρώ.

 

Ποιοι δεν θα πληρώνουν εισφορά

Ειδικότερα από το 2023 θα σταματήσουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) Τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι πάρα πολύ υψηλές.

 

Αύξηση συντάξεων

Υστερα από 12 χρόνια απωλειών «ξεπαγώνουν» από το 2023 όλες οι συντάξεις, με προοπτική να δοθεί αύξηση της τάξης του 4%. Οπως ορίζεται με τα ισχύοντα, από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν (10/2/2022), το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 4,9%, ενώ ο πληθωρισμός θα τρέξει με ρυθμό 3,1%.

Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε ο συντελεστής ο οποίος θα συνδιαμορφωθεί από το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό θα δείξει αύξηση 4% στις συντάξεις το 2023.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2), και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

 

«Ξεπαγώνει» η αναπροσαρμογή

Αυτό σημαίνει ότι από 1-1-2023 «ξεπαγώνει» η αναπροσαρμογή των συντάξεων η οποία είχε ανασταλεί με νόμο του 2017 που υπέγραψε κατόπιν πιέσεων της τρόικας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνοντας το πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη έτος, ήτοι και για το 2022, ενώ είχε αποδεχτεί αρχικά πάγωμα ως και το 2021.

Αν δεν υπήρχε η απόφαση αυτή, οι συντάξεις θα είχαν αυξήσεις από 1-1-2022. Με την παράταση οι αυξήσεις θα έρθουν το 2023, εκτός φυσικά εάν τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Λογιστική αύξηση – μέσω της μείωσης της αρνητικής προσωπικής διαφοράς – θα έχουν και άλλοι παλιοί συνταξιούχοι με κάτω από 30 έτη ασφάλισης.

Πραγματική αύξηση θα έχουν δύο άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. Στην πρώτη ανήκουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους (είτε με τον νόμο Κατρούγκαλου είτε με τον νόμο Βρούτση) έλαβαν αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους. Στη δεύτερη ανήκουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ