ΕΚΠΑ: Έρχονται τα eDiplomas – Τι είναι οι ψηφιακές βεβαιώσεις τίτλων σπουδών

0

Βήματα προς την ψηφιακή εποχή κάνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), δίνοντας στους αποφοίτους του μια νέα ψηφιακή υπηρεσία για τη λήψη βεβαίωσης κτήσης τίτλου σπουδών.

Οι απόφοιτοι του ιδρύματoς, μέσα από την πλατφόρμα eDiplomas.gr, χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό τους στο TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους, μπορούν με λίγα κλικ να αναζητήσουν τον τίτλο τους και να λάβουν την ψηφιακά υπογεγραμμένη (signed pdf) βεβαίωση κτήσης του πτυχίου τους σε πραγματικό χρόνο ή να αιτηθούν την ένταξη του στην πλατφόρμα, αν δεν είναι ήδη online διαθέσιμη.

Ο στόχος δεν είναι η αντικατάσταση της εκτύπωσης του τίτλου στον πάπυρο, αλλά να δοθούν πρακτικές και ασφαλείς λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ο έγχαρτος κόσμος είχε δημιουργήσει σε πολίτες και υπηρεσίες. Αξιοποιώντας λοιπόν το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο, οι απόφοιτοι των τμημάτων του ΕΚΠΑ, αλλά και άλλων ΑΕΙ, μπορούν να αποθηκεύσουν στο δικό τους ψηφιακό αρχείο τη βεβαίωση του τίτλου σπουδών τους ή να το στείλουν σε όποιον φορέα επιθυμούν, αντικαθιστώντας παλιές διαδικασίες που απαιτούσαν σκανάρισμα έντυπων πτυχίων ή επισκέψεις σε ΚΕΠ και Γραμματείες των Πανεπιστημίων. 

Ευκολία και ταχύτητα

Η ταχύτητα όμως και η ευκολία με την οποία διακινούνται οι ψηφιακές πληροφορίες έχουν παράλληλα αλλάξει το τοπίο στην περιοχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ασφάλεια, ότι το έγγραφο με την “μπλε σφραγίδα” που βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων έχει εκδοθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιγράφων που μπορείς να ελέγξεις, δεν ισχύει για τα αντίστοιχα ψηφιακά υπογεγραμμένα pdf ανοικτής πρόσβασης, που εύκολα ο κάθε παραλήπτης μπορεί να αντιγράψει και να διακινήσει διατηρώντας την εγκυρότητα του πρωτότυπου.

Ο νέος στόχος πλέον είναι να θωρακιστούν οι ψηφιακές υπηρεσίες με μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν ότι η πρόσβαση στο αντίγραφο του τίτλου θα έχει αποκλειστικά αυτός για τον οποίον προορίζονταν εξ αρχής μετά από τη ρητή συγκατάθεση του κατόχου, διατηρώντας όμως την ψηφιακή απλότητα και ευκολία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ