Εξόφληση φόρου: Λύσεις και ευκολίες για τους φορολογούμενους – Σωρεύονται τα χρέη στην ΑΑΔΕ  

0

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με τον Εφορία για την πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν τρεις στους δέκα που υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων έχει αυξηθεί, αλλά ωστόσο απομένουν ακόμη κάτι λιγότερο από 2 εκατ. φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική, με την Πολιτεία να επιλέγει η πληρωμή των φόρων να γίνει σε περισσότερες δόσεις. Έτσι ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 δόσεις με πρώτη στις 29 Ιουλίου και τελευταία στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2023.

Αποπληρωμή

Για τον ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει ήδη η αποπληρωμή του, με τους φορολογούμενους να έχουν ήδη αποπληρώσει σχεδόν το μισό τού φόρου, ενώ για το τέλος του μήνα είναι προγραμματισμένη η πληρωμή της 3ης δόσης από τις συνολικά δέκα, με την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου.

Το φορολογικό καλεντάρι συμπληρώνει η έναρξη αποπληρωμής τής οφειλής για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα και η τελευταία στις 30 Ιουνίου του 2030, δηλαδή σε 96 δόσεις. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης έως τις 29 Ιουλίου, με μπόνους 15% επί του συνόλου τής οφειλής.

Ας δούμε όμως τις δυνατότητες που έχουν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις ή και με εκπτώσεις. Οι δόσεις για τις τρεις υποχρεώσεις ξεκινούν από 8 και φτάνουν τις 96.

Τρόποι εξόφλησης

Οι εκπτώσεις ξεκινούν από 3% και 15% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά.

Επίσης, οι φορολογούμενοι έχουν και τις εξής δυνατότητες.

Εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας.

Εξόφληση σε 24 έντοκες δόσεις, κάνοντας χρήση της πάγιας ρύθμισης.

Αναλυτικά το ημερολόγιο των πληρωμών

Το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με τη κατηγορία του φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ

Η 3η δόση καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022. Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουάριου του 2023 ενώ όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τον φόρο για την ακίνητη περιουσία τους έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση. Συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στα κρατικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον φετινό ΕΝΦΙΑ καθώς με την πρώτη δόση πληρώθηκαν 800 εκατ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος

Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο τέλος του μήνα ξεκινάει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα ποσά που προκύπτουν μπορούν να εξοφληθούν σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Όσοι από τους 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίσουν να καταβάλλουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού που πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο.

Χρέη στην ΑΑΔΕ

Την ίδια στιγμή ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν 4,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Χρέη άνω των 4 δισ. ευρώ συσσωρεύτηκαν τους πέντε πρώτους μήνες του 2022. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1,36 εκατομμύρια.

Μπορεί τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν… τρένο τους τελευταίους μήνες επιτρέποντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πακέτα στήριξης ωστόσο τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία τον Μάιο προκαλούν ανησυχία. Και αυτό γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών κατά 800.000 σε μόλις ένα μήνα. Συγκεκριμένα από 3,944 εκατομμύρια τον Απρίλιο ανέβηκαν σε 4,74 εκατομμύρια τον Μάιο.

Μέτρα είσπραξης

Εξ αυτών σχεδόν 2 εκατομμύρια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κάτι που έχει ήδη συμβεί σε 1,36 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει συσσωρευτεί φτάνει τα 112,5 δισ. ευρώ. Το πραγματικό ωστόσο, αυτό δηλαδή που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εισπραχθεί είναι 87 δισ. Αμφότερα τα μεγέθη με μικρές διαφοροποιήσεις έναντι του Απριλίου.

Ήδη τους πρώτους πέντε μήνες το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος έσπασε το φράγμα των 4 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι σχεδόν 40% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2021, οπότε ήταν 2,9 δισ. αν και αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται σε μια μόνο υπόθεση «αξίας» 0,8 δισ. ευρώ.

Έναντι των παραπάνω οι εισπράξεις που πέτυχε η ΑΑΔΕ τον Μάιο (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν τα 156 εκατ. ευρώ (113 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2021. Συνολικά στο 5μηνο, οι εισπράξεις ήταν 761 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021 έφτασαν τα 661 εκατ. ευρώ.

Πιθανή παράταση

Παράλληλα είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε νέα παράταση, καθώς μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής είχαν υποβληθεί 4,4 εκατ., δηλαδή υπολείπονται 2 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 29 Ιουλίου, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές άδειες.

Λογιστές και φορολογούμενοι έχουν συνηθίσει, όπως φαίνεται, να υποβάλλουν στο και πέντε τις δηλώσεις ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis.

Ήδη 51 λογιστικές ενώσεις ζητούν παράταση όχι ενός μήνα αλλά δύο μηνών και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών κάνει αποδεκτό το αίτημα των λογιστών, τότε όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν φορολογική δήλωση τον Σεπτέμβριο στο τέλος του μήνα θα κληθούν να πληρώσουν τρεις δόσεις (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου). 

Επιστολή απέστειλαν οι λογιστές

Στην επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «Οι φορολογικές δηλώσεις μπορεί να είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, αλλά στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους. Αυτά αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες.

Υπάρχουν και περιπτώσεις, ειδικά, άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ούτε email, ούτε εξοικείωση με την τεχνολογία για να κάνουν τις άνωθεν αιτήσεις μόνοι τους, καταλήγοντας να διαπληκτίζονται για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει την κάθε αίτηση, θεωρώντας δεδομένο ότι από την στιγμή που γίνονται με τους κωδικούς taxis, η ευθύνη αυτή πέφτει στους λογιστές, κάτι το οποίο κατηγορηματικά και επανειλημμένα έχουμε τονίσει δημόσια ότι δεν  είναι ευθύνη των Λογιστών – Φοροτεχνικών, αλλά του κάθε πολίτη – φορολογούμενου, ανεξάρτητα αν οι συνάδελφοι εξυπηρετούν και αυτές τις υποθέσεις, κυρίως όμως γιατί κανένας άλλος δεν πρόκειται να βοηθήσει αυτά τα άτομα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας. Ως επάγγελμα που έρχεται σε καθημερινή επαφή με πλήθος κόσμου, δεν έχουμε μείνει ανεπηρέαστοι. Οι αναφορές συναδέλφων ανά την Ελλάδα που νοσούν αυξάνονται καθημερινά με ανησυχητικούς ρυθμούς. Υπάρχουν γραφεία που έχουν αποδεκατιστεί από την ασθένεια».

Τα στατιστικά

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ :

Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 69% των δηλώσεων και μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα 2 εκατομμύρια δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση πρέπει να υποβάλλονται περί τις 100.000 δηλώσεις. Όσοι δεν προλάβουν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης που ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει έως 500 ευρώ Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι και φέτος σχεδόν επτά  στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, έχουν δηλαδή μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε έχουν επιστροφή φόρου. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

-Το 53,99% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

-Το 32,76% είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,29 δισ. ευρώ ή 1.003 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως οκτώ  μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

-Το 13,85% είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 223 εκατ. ευρώ ή 364 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ