Η κατά μέτωπο επίθεση Κασσελάκη σε Μητσοτάκη, η αναβάθμιση Πολάκη, τα 16 λευκά και το ρήγμα που βαθαίνει στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου

0
Βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν αποκλείεται να προμηνύει ραγδαίες εξελίξεις αμέσως μετά την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντικατοπτρίζουν τα 16 λευκά για την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με το νέο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Παράλληλα, η επιλογή του Παύλου Πολάκη για τη θέση του Συντονιστή των ΕΠΕΚΕ (Επιτροπές Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου), φανέρωσε τις προθέσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την κατεύθυνση και το ύφος της αντιπολιτευτικής στάσης του κόμματος, όσο και για τις προθέσεις του σε σχέση με τους διαφωνούντες στο εσωτερικό.

Και αυτό, διότι ο Παύλος Πολάκης χαρακτηρίζεται από την οξύτητα του πολιτικού του λόγου στο κοινοβούλιο, αλλά και στις αντιπαραθέσεις του έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων.

Αναμένονται εξελίξεις μετά τις αυτοδιοικητικές

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι μια διευρυμένη μειοψηφία (λίγο μεγαλύτερη από το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ) καθιστά σαφές πώς δεν αποδέχεται μια τόσο βασική πρόταση του προέδρου είναι κάτι πρωτόγνωρο στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Υπογραμμίζεται, δε, περαιτέρω από το γεγονός ότι επέδειξαν ενιαία στάση στην ψηφοφορία, με την επιλογή του «λευκού».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του «Dnews», η πλευρά των διαφωνούντων στο εσωτερικό του κόμματος φαίνεται να συζητά όλο και περισσότερο την προοπτική της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν σχεδιάζουν να προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση πριν την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών και των συνεδριάσεων τον οργάνων (Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή).

Διαφωνία για πρόσωπα και χειρισμούς από Γεροβασίλη και Νοτοπούλου

Πάντως, ανάμεσα στα 16 λευκά, υπάρχουν και αυτά της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Νοτοπούλου 2 τα οποία φαίνεται έχουν διακριτό χαρακτήρα. Οι δύο συγκεκριμένες βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να αρχίζουν να κρατούν αποστάσεις από τη νέα ηγεσία, αλλά δεν ενοποιούνται με τους άλλους 14 και τη συζήτηση μιας ενδεχόμενης αποχώρησης.

Αντιθέτως, φέρονται να επέλεξαν το λευκό κυρίως για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, δηλαδή την μη συνεννόηση με τους Θανάση Θεοχαρόπουλο και Στέργιο Καλπάκη, αλλά και για την επιλογή ορισμένων προσώπων, ιδίως του Παύλου Πολάκη, καθώς και για την απομάκρυνση του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο στενά συνδεδεμένα πρόσωπα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κόκκινο πανί ο Πολάκης

Βεβαίως, η επιλογή προσώπων για τη στελέχωση του προεδρείου της Κ.Ο. από μια τόσο στενή ομάδα γύρω από τον νέο πρόεδρο, αλλά και η αναβάθμιση του Παύλου Πολάκη, ήταν που σκλήρυνε και τη στάση των άλλων δεκατεσσάρων βουλευτών.

Με αυτά τα δεδομένα, πλέον η προοπτική μιας «συγκατοίκησης», έστω με πολύ ισχυρές διαφωνίες, φαίνεται να καθίσταται ακόμη πιο ισχνή. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να δούμε το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες του κυρίου Κασσελάκη με πρόθεση να αποτρέψει ένα επικείμενο κύμα αποχωρήσεων, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.

Κατά μέτωπο επίθεση Κασσελάκη σε Μητσοτάκη

Πηγές της Κουμουνδούρου δεν σχολίαζαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνοντας, αντιθέτως, το καλό (ήπιο) κλίμα, το οποίο επικράτησε στην συνεδρίαση της Κ.Ο. Επίσης, τόνιζαν ότι η ομιλία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε έντονα ενωτικό κλίμα και χαρακτηρίστηκε από τη μετωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις του κυρίου Κασσελάκη ήταν: «Δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί. Όσο εσείς θα παράγετε προτάσεις νόμων και θα αποκρούετε τις καθεστωτικές πρακτικές τους εδώ μέσα, εντός του Κοινοβουλίου, εγώ θα τους ξεμπροστιάζω στην κοινωνία. (…)

Εάν ο κ. Μητσοτάκης ήταν διευθύνων σύμβουλος μιας επιχείρησης, το διοικητικό συμβούλιο θα τον είχε απολύσει. (…) Άντε να δούμε ποιος διοικεί τη ΝΔ. Ο Μητσοτάκης ή είναι ο Βορίδης, ο Πλεύρης, ο Μπέος, ο Καρατζαφέρης; Ή μήπως είναι ο κ. Βελόπουλος;». Επίσης, πηγές του κόμματος υπογράμμιζαν ότι απηύθυνε μια εξαιρετική και πολιτικότατη ομιλία, η οποία ξάφνιασε ευχάριστα τους πάντες.

Το νέο προεδρείο της Κ.Ο.

Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το νέο προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εγκρίθηκε με 28 ψήφους υπέρ και 16 λευκά, ήταν η εξής:

Γραμματέας Κ.Ο: Θεοδώρα Τζάκρη

Διευθυντής Κ.Ο: Γιώργος Τσίπρας

Συντονιστής ΕΠΕΚΕ (Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου): Παύλος Πολάκης

Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι: Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός

Εκτός προεδρείου βρέθηκαν ο Νάσος Ηλιόπουλος (πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος), ο Αλέκος Φλαμπουράρης (πρώην Συντονιστής ΕΠΕΚΕ) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (πρώην Διευθυντής Κ.Ο.), ενώ είχε απομακρυνθεί και ο Στέργιος Καλπάκης (πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος).

Νέα πρόσωπα στο προεδρείο θα είναι οι Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας και Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Από όλα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος που είχε υποστηρίξει άλλον υποψήφιο πλην του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος είχε υποστηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου.

Στις συσκέψεις του προεδρείου της Κ.Ο. συμμετέχουν (τουλάχιστον έως τώρα), επίσης, ex officio ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου και ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης.

Τα 16 λευκά και οι 3 απόντες

Λευκό ψήφισαν οι:

Κατερίνα Νοτοπούλου

Όλγα Γεροβασίλη

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Έφη Αχτσιόγλου

Αλέξης Χαρίτσης

Νάσος Ηλιόπουλος

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Κώστας Μπάρκας

Οζγκιούρ Φερχάτ

Χουσείν Ζεϊμπέκ

Σία Αναγνωστοπούλου

Πέτη Πέρκα

Γιώργος Ψυχογιός

Μερώπη Τζούφη

Μαρίνα Κοντοτόλη

Θεανώ Φωτίου

Απόντας λόγω ασθενείας ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει στηρίξει, όμως τον κύριο Κασσελάκη, ενώ ο Όθωνας Ηλιόπουλος επίσης δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, χωρίς να έχει καταστεί σαφές αν η απουσία του είχε πολιτική ή πρακτική αιτία.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αν και ήταν παρών στην ομιλία Κασσελάκη, επέλεξε να αποχωρήσει αμέσως μετά.

Αντιπαράθεση για τη διαδικασία

Πριν τη ψηφοφορία υπήρξε μια σύντομη αντιπαράθεση επί της διαδικασίας μεταξύ του βουλευτή Αργολίδας, Γιώργου Γαβρήλου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει ψηφοφορία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό. Την ίδια άποψη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξέφρασε και η Όλγα Γεροβασίλη.

Δύο σύντομες τοποθετήσεις από τα λευκά

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν και η οι Πέτη Πέρκα και Σία Αναγνωστοπούλου, οι οποίες επιχειρηματολόγησαν υπέρ του λευκού.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκαν στις απομακρύνσεις Θεοχαρόπουλου-Καλπάκη, επισημαίνοντας την προέλευση τους από τον χώρο της διεύρυνσης, αλλά και για το γεγονός ότι ορισμένα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για το νέο προεδρείο, αποκαλούσαν «υπονομευτές» του κόμματος άλλους βουλευτές και στελέχη που στήριξαν τις υποψηφιότητες Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου.

Επίσης, έθεσαν το θέμα των διαδικασιών και της άμεσης διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ