“Κόφτης” στο κόστος θέρμανσης λόγω ανταγωνισμού και επιδοτήσεων

0

Θετική χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς η χθεσινή πρεμιέρα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης καθώς παρά τις σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες υπήρξαν πολλά τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές παραγγελίες.

Η χθεσινή κίνηση της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης χαρακτηρίζεται ως μη αναμενόμενη, με δεδομένο ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο ανταγωνισμός τόσο με εναλλακτικά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο όσο και μεταξύ των εταιρειών που διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης, έφερε θετικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές.

Η αρχή έγινε από τον όμιλο Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) ο οποίος προχώρησε σε μείωση της διυλιστηριακής τιμής πώλησης προς όλες τις Εταιρίες Εμπορίας με ειδική έκπτωση 0,075€ στην τελική τιμή με ΦΠΑ, επιπλέον της κρατικής επιδότησης 0,25€ με ΦΠΑ ανά λίτρο, που έχει ήδη ενσωματωθεί. Η έκπτωση θα ισχύσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να βοηθήσει τον αρχικό εφοδιασμό.

Επιπλέον της γενικής έκπτωσης η εταιρεία ΕΚΟ του ομίλου Helleniq Energy έκανε ειδική προσφορά για τους καταναλωτές με έκπτωση 5% στην τελική τιμή, η οποία ισχύει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου. Με βάση την έκπτωση αυτή οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή των 1,312 ευρώ με ΦΠΑ ανά λίτρο.

Εκτός από την ΕΚΟ, και οι εταιρείες του ομίλου της Motor Oil Hellas Shell, AVIN, Cyclon, απαντούν με δικές τους μειώσεις προκειμένου να φτάσουν στις τιμές του ανταγωνισμού. “Θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα, θα ματσάρουμε τον ανταγωνισμό” ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του ομίλου MOH.

Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες εταιρείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αναμένεται να κάνουν τις δικές τους κινήσεις, ανάλογα με το πως κινείται η αγορά και ο ανταγωνισμός.

Ανταγωνισμός με το φυσικό αέριο

Σε σχέση με πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη κατά 22% από τα 1,13 ευρώ το λίτρο που ήταν η τιμή τον Οκτώβριο του 2021. Σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, πάντως φαίνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης ανέκτησε, με τις εκπτώσεις που έγιναν τα σκήπτρα του φθηνότερου καυσίμου.

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1380 ευρώ/ m3 προκύπτει τιμή ανά MWh στα 129 ευρώ. Αντίστοιχα το φυσικό αέριο τιμολογείται στα 250 ευρώ/MWh μείον την έκπτωση των 90 ευρώ/MWh και φτάνει στα 160 ευρώ/MWh.

Πέρυσι η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 102,5 ευρώ /MWh μείον την επιδότηση των 11 ευρώ/MWh, έφτανε τελική τιμή στα 91,5 ευρώ /MWh.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ