Λίγο πιο «πράσινος» ο Κολωνός: Το δεύτερο «πάρκο τσέπης»

0

Το δεύτερο «πάρκο τσέπης» στην Αθήνα γεννήθηκε στον Κολωνό.

Είναι μία από αυτές τις μικρές οάσεις πρασίνου στην καρδιά της γειτονιάς, που δημιουργούνται στην Αθήνα, στα πρότυπα των πόλεων όπου η ύπαρξή τους, άλλαξε τη φυσιογνωμία ολόκληρων περιοχών αλλά και επηρέασε θετικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Δήμος Αθηναίων παρέδωσε το δεύτερο «πάρκο τσέπης» της πόλης, αυτή τη φορά στους κατοίκους του Κολωνού, έπειτα από το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Κυψέλη.

Δημοφιλής δράση στο εξωτερικό

Δεν είναι τυχαίο ότι επιστήμονες από όλο τον κόσμο με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και τη δόμηση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο των πάρκων τσέπης, ως ουσιαστική λύση που αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητα της πόλης σε πολλούς τομείς.

Ήδη στην Αμερική αλλά και την Μ.Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Υιοθέτησε την πόλη σου»

Το πάρκο στον Κολωνό, όπως και το πάρκο της Κυψέλης, αλλά και όλα τα 9 μέχρι τώρα πάρκα τσέπης που υπάρχουν στο δήμο Αθηναίων, κατασκευάστηκαν με το κόστος που ανέλαβαν επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

Κατασκευή

Το «pocket park» βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος και τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε.

Δάπεδο και πεζοδρόμιο από ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον, σκυρόδεμα, καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία, πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα αλλά και υπεδάφιο αρδευτικό σύστημα για το πότισμα των φυτών.

Φωτίζεται αυτόνομα από φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που περιλαμβάνει και ψηφιακό πίνακα με πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία κι άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ