Λευκορωσία-Λουκασένκο: «Συλλάβαμε τρομοκράτη-Ετοίμαζε δολιοφθορά σε αεροδρόμιο»

0

Η Λευκορωσία έθεσε σήμερα υπό κράτηση ένα «τρομοκράτη» και περισσότερους από 20 συνεργούς του οι οποίοι εργάζονταν για τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Ουκρανίας και των ΗΠΑ για να επιχειρήσουν σαμποτάζ σε λευκορωσικό αεροδρόμιο, φέρεται να δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Λευκορώσοι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι ανατίναξαν ένα προηγμένο ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος επιτήρησης σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αεροδρόμιο κοντά στη λευκορωσική πρωτεύουσα Μινσκ – έναν ισχυρισμό που αμφισβητούν η Μόσχα και το Μινσκ.

«Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, η ηγεσία της CIA, πίσω από κλειστές πόρτες, πραγματοποιουν μια επιχείρηση εναντίον της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Ένας τρομοκράτης εκπαιδεύτηκε», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Λουκασένκο δήλωσε πως το αεροσκάφος υπέστη μόνο επιφανειακές ζημιές κατά την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε με χρήση ενός «μικρού drone», μετέδωσε το Belta.

Ο ύποπτος, που τέθηκε υπό κράτηση για την επίθεση εναντίον του αεροπλάνου επιτήρησης Beriev A-50, έχει διπλή, ρωσική και ουκρανική, υπηκοότητα, δήλωσε ακόμη ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το Belta. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 20 άτομα που εμπλέκονται στο επεισόδιο, ενώ άλλοι ύποπτοι εξακολουθούν να κρύβονται στο εξωτερικό, πρόσθεσε.

Ο Λουκασένκο δήλωσε πως έδωσε εντολή για μια «σαρωτική» επιχείρηση σε εθνικό επίπεδο για τη σύλληψη άλλων σαμποτέρ που είναι αναμιγμένοι σε επιθέσεις μέσα στη χώρα.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και επέτρεψε στον τελευταίο να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως εφαλτήριο για την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, επανέλαβε τη θέση του πως η Λευκορωσία δεν θα «συρθεί» στη σύγκρουση.

«Αν νομίζετε ότι με την προβοκάτσια αυτή θα μας σύρετε αύριο σε ένα πόλεμο, ο οποίος ήδη μαίνεται σήμερα στην Ευρώπη, κάνετε λάθος», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το Belta, σε σχόλια τα οποία απηύθυνε στο Κίεβο και την Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως πως η Λευκορωσία θα μπεί απ’ ευθείας στον πόλεμο μόνο αν το έδαφός της δεχθεί επίθεση από την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ