«Μαύρη σελίδα» για το γαλλικό ποδόσφαιρο τα επεισόδια έξω από το «Βελοντρόμ»

0

Το γαλλικό ποδόσφαιρο στιγματίστηκε και πάλι από τη βία, μετά τη ματαίωση του αγώνα της Μαρσέιγ με τη Λιόν, που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής, όταν το λεωφορείο των φιλοξενούμενων και ορισμένοι οπαδοί δέχθηκαν πέτρες και μπουκάλια μπύρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο προπονητής των Λιονέ, Φάμπιο Γκρόσο.

Ο Ιταλός τεχνικός, νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την σκουάντρα ατζούρα το 2006, τραυματίστηκε στο πρόσωπο και του τοποθετήθηκαν 12 ράμματα, ενώ για περίπου ένα μήνα θα μείνει εκτός… δράσης, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, Νικολά Μπεσονέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα (30/10).

Από τη στιγμή που τα επεισόδια της Κυριακής συνέβησαν έξω από το «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας, η γαλλική λίγκα (LFP) δεν έχει δικαιοδοσία να επιβάλει αφαίρεση βαθμών, αλλά θα μπορούσε να πάρει απόφαση για τη διεξαγωγή του ματς κεκλεισμένων των θυρών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί εννέα άτομα. «Ελπίζω ότι θα επιβληθούν οι υψηλότερες δυνατές ποινές φυλάκισης σε αυτούς τους οπαδούς που κατέστρεψαν το “πάρτι” για όλους», πρόσθεσε στην τηλεόραση BFM.

Ο Μπεσονέ, από την πλευρά του δήλωσε ότι επτά άτομα παραμένουν υπό κράτηση μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν έχει γίνει ακόμη καμία σύλληψη για την επίθεση στον Γκρόσο, αλλά έχει ξεκινήσει έρευνα για “εκούσια βία με προμελέτη”, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια.

ΚΑΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Τα επεισόδια έξω από το Βελοντρόμ αποτελούν μία πολύ κακή εικόνα για την γαλλική λίγκα (LFP), η οποία διαπραγματεύεται συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης πενταετίας (2024-2029), με τον διαγωνισμό να λήγει την ερχόμενη Πέμπτη (2/11).

Παράλληλα, δημιουργούν ντροπιαστικά πλάνα ενώ απομένει λιγότερο από ένας χρόνος πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Κάποια προολυμπιακά τουρνουά θα διεξαχθούν στη Μασσαλία, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 μεταξύ οπαδών της Αγγλίας και της γαλλικής αστυνομίας.

«Η Ολιμπίκ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι αυτού του είδους η κατάσταση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στη Μασσαλία και καλεί τις αρχές να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα και την επανάληψη τέτοιου είδους περιστατικών πριν συμβεί μια ακόμη πιο σοβαρή τραγωδία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λιόν, με το σύλλογο να προσθέτει ότι θα καταθέσει επίσημα νομική καταγγελία.

«Αυτό που συνέβη στον Φάμπιο Γκρόσο είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Μαρσέιγ, Πάμπλο Λονγκόρια. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο. Ακόμα και αν συνέβη έξω από το γήπεδο, είναι απαράδεκτο. Είμαι θυμωμένος και συγκλονισμένος από την κατάσταση», πρόσθεσε.

Η Μαρσέιγ καταδίκασε τη συμπεριφορά των οπαδών της με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα. «Η Ολιμπίκ Μαρσέιγ εκφράζει τη λύπη της για τα απαράδεκτα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην περιοχή έξω από το Βελοντρόμ, στα οποία ενεπλάκησαν το λεωφορείο της επαγγελματικής ομάδας και λεωφορεία οπαδών της Λιόν», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο σύλλογος εύχεται ταχεία ανάρρωση στον προπονητή της Λιόν, Φάμπιο Γκρόσο και καταδικάζει έντονα αυτή τη βίαιη συμπεριφορά, η οποία δεν έχει θέση στον κόσμο του ποδοσφαίρου ή στην κοινωνία.»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ… ΝΑΖΙ

«Είδαμε σχεδόν όλα όσα δεν θα θέλατε να δείτε», δήλωσε η υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντεα-Καστερα στην τηλεόραση “France 2”, προσθέτοντας ότι οι οπαδοί επιδόθηκαν επίσης σε ομοφοβικές και ρατσιστικές ύβρεις μέσα στο Βελοντρόμ.

«Ήταν οδυνηρό, αποκρουστικό, αηδιαστικό», πρόσθεσε. Η Λυών καταδίκασε τη συμπεριφορά των οπαδών της αφού κάποιοι εθεάθησαν να χαιρετούν ναζιστικά στο Βελοντρόμ. «Η Λιόν καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη ρατσιστική συμπεριφορά ατόμων στις κερκίδες την Κυριακή», ανέφερε η ανακοίνωση των «Λιονέ».

«Ο σύλλογος έχει ζητήσει το υλικό από το βίντεο προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες οποιασδήποτε πράξης αντίθετης με το νόμο, αλλά και αντίθετης με τις αξίες του, και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του να τους κρατήσει μακριά από τις κερκίδες», κατέληξε.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το λεωφορείο της φιλοξενούμενης ομάδας γίνεται στόχος στη Μασσαλία, με προηγούμενα περιστατικά να έχουν αναφερθεί το 2016 και το 2019. Σημειώθηκε μετά τα προβλήματα με τους οπαδούς που αμαύρωσαν τη σεζόν 2021-2022.

Τότε, η Νις τιμωρήθηκε με -2 βαθμούς, μετά από σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Μαρσέιγ, όταν οι παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας συγκρούστηκαν με οπαδούς των γηπεδούχων, οι οποίοι τους πέταξαν ρουκέτες και εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο.

Το ντέρμπι του Βορρά μεταξύ της λανς και της Λιλ επλήγη επίσης από προβλήματα με τους οπαδούς, με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου να καθυστερεί αφού φίλαθλοι και από τις δύο ομάδες πέταξαν αντικείμενα, προτού κάποιοι τρέξουν στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Εκείνη τη σεζόν (2021-2022), είχαν επίσης γίνει επεισόδια με τον κόσμο στο Μονπελιέ, την Ανζέ, τη Μασσαλία και τη Σεντ Ετιέν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ