Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Athens Music Week: Τρεις μερες με ομιλίες, εργαστήρια και συναυλίες στην πόλη

0

Το Athens Music Week επέστρεψε, μετά από δύο χρόνια περιορισμών, πιο ζωντανό από ποτέ με κεντρική βάση την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και εκδηλώσεις στο Temple και το Bios σε ένα γεμάτο τριήμερο με συζητήσεις, ομιλίες, εργαστήρια, networking events και συναυλίες από το πρωί μέχρι το βράδυ.

88 ομιλητές, 26 καλλιτέχνες, 28 conference sessions, 22 showcases, 32 συνεργάτες και περισσότεροι από 1000 delegates και festival goers από 18 διαφορετικές χώρες συναντήθηκαν από κοντά στο κέντρο της Αθήνας και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

 Πρώτη μέρα

Η πρώτη μέρα του AMW ξεκίνησε αισιόδοξα με το καλωσόρισμα του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και την εναρκτήρια ομιλία του Υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Δέδες, και ο Conference Director του Athens Music Week, Αντώνης Ζουγανέλης. Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήραν οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολιτιστικών ιδρυμάτων της χώρας, Έλλη Ανδριοπούλου (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Χρήστος Καρράς (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) και Κωνσταντίνος Μπιτζάνης (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων), για πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί σε μία συζήτηση για την πολιτιστική μεταμόρφωση της Αθήνας μέσω μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στον αστικό ιστό.

Μεγάλη συμμετοχή είχαν και τα workshops της ημέρας με hands on tips για την πολιτιστική διαχείριση και τον ρόλο των καλλιτεχνών και των indie labels στην ψηφιακή εποχή.

Η μέρα ντύθηκε με νέους ήχους από ανερχόμενους καλλιτέχνες με 2 showcases στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης και ολοκληρώθηκε με ένα δυναμικό line up από 9 μουσικά σχήματα με ήχους από hip hop μέχρι fusion jazz στη σκηνή του Temple και του Bios.

Δεύτερη μέρα

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη, και ο εμπνευστής του Athens Music Week, Georges Perot, άνοιξαν τη 2η μέρα του συνεδρίου.

Το πρώτο θέμα που μας απασχόλησε ήταν το μέλλον των live events, ειδικότερα στην μετά-covid εποχή. Καθώς η συναυλιακή live εμπειρία δεν μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως με streaming και άλλα τεχνολογικά μέσα, κοινό και διοργανωτές καλούνται να συμμαχήσουν για ολοκληρωμένες, αποκεντρωμένες και eco friendly live εμπειρίες.

Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο και τη θέση της μουσικής στα έντυπα και ψηφιακά μέσα. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψηφιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης κυνηγούν τα “κλικ” και για να το πετύχουν αυτό αναδεικνύουν ιστορίες πίσω από τα μουσικά είδη και τη ζωή των καλλιτεχνών. Ωστόσο, αναζητούν και την καλλιτεχνική ποιότητα για λόγους prestige θυσιάζοντας το traffic. Ποιος θα επικρατήσει -ποιότητα ή traffic- θα το δείξει η ιστορία…

Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν 3 showcases ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στα workshops με hands on tips για low budget διεθνή προώθηση καλλιτεχνών μέσα από τα social media αλλά και ιδέες για οργάνωση και σχεδιασμό ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του live.

Η ημέρα έκλεισε όπως πάντα με showcases σε Temple και Bios με ήχους από ambient μέχρι rock και punk.

 Τρίτη μέρα

Την 3η και τελευταία ημέρα του AMW 2022, μας καλωσόρισαν ο founder του AMW, Georges Perot, και o Διευθυντής του INNOVATHENS, Αντώνης Οικονόμου, δίνοντας τη σκυτάλη στην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Σύγχρονης Δημιουργίας του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Μόνικα Τσιλιμπέρδη, η οποία μίλησε για τις παθογένειες στον τομέα της μουσικής βιομηχανίας πριν και μετά την πανδημία, παρουσίασε επίσημα στοιχεία και δεδομένα, πρότεινε λύσεις και έκλεισε την ομιλία της με το αισιόδοξο μήνυμα “This is not the end of the world, this is the end of a world”.

Στο αμέσως επόμενο πάνελ, εκπρόσωποι διεθνών δικτύων και οργανισμώνέδωσαν χρήσιμες συμβουλές για το πώς οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να ωφεληθούν από την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Μουσικού Οικοσυστήματος προωθώντας το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και αποκτώντας πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Παράλληλα, στο κατάμεστο ισόγειο του INNOVATHENS, οι experts του κλάδου αποκάλυψαν στοιχεία της αλυσίδας αξίας της μουσικής, συζήτησαν για τα πνευματικά δικαιώματα, τη σωστή χρήση των δεδομένων, ενώ μοιράστηκαν πολύτιμες συμβουλές με το κοινό για τον εντοπισμό νέων πηγών εσόδων, τους βέλτιστους  τρόπους διαπραγμάτευσης και την μακροπρόθεσμη αύξηση του εισοδήματος από το μουσικό προϊόν.

Η τελευταία μέρα του συνεδρίου έκλεισε με μία μεγάλη συναυλία στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης με απρόσμενες μίξεις διαφορετικών μουσικών ειδών από διάφορα σημεία του κόσμου. Από την Θράκη μέχρι την Κρήτη, από την Ρουμανία μέχρι τον Πόντο και από το punk μέχρι την electronica, το Live Main stage του AMW παρουσίασε ένα ανατρεπτικό line up με τους πρωτοεμφανιζόμενους Ζ.Ε.Ν, και Zimbru, την αέρινη παρουσία της Μαρίας Παπαγεωργίου και το εκρηκτική ενέργεια των Θραξ Πανκc!

To AMW υλοποιείται με την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών δικτύων Hub for The Exchange of Music Innovation (HEMI) και JUMP – European Music Market Acceleration, δύο έργων που συγχρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ