Οι νέες μεταρρυθμίσεις που έρχονται στην παιδεία σύμφωνα με τον Κ. Πιερρακάκη

0

Το Υπουργείο Παιδείας δρομολογεί την ψήφιση νομοσχεδίων και μεταρρυθμίσεων με σκοπό να αλλάξουν το τοπίο της εκπαίδευσης στη χώρα.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Κ. Πιερρακάκης:

“Τα πρώτο σχέδιο νόμου -που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση- δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια στοχευμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Επιδιώκουμε να συνδέσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση με τις σύγχρονες ανάγκες στην αγορά εργασίας. Σε αυτό το πεδίο η στρατηγική μας εστιάζει στην αναβάθμιση των ΙΕΚ με την καθιέρωση 130 νέων ειδικοτήτων και τη μετονομασία τους σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ ΣΑΕΚ, ΕΠΑΛ και Εργαστηριακών Κέντρων μέσα από τη δημιουργία campuses και στη διασύνδεσή τους με τις τοπικές οικονομίες.

Εντός Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αποβλέπει σε μια «διπλή απελευθέρωση»: αφενός του δημόσιου πανεπιστημίου από τη γραφειοκρατία, αφετέρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το αναχρονιστικό κρατικό μονοπώλιο. Στηρίζοντας την αυτονομία και τη διεθνοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ, αλλά και ενισχύοντας τους πόρους τους με επενδύσεις ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, συμβάλλουμε ούτως ώστε η χώρα μας να αναδειχθεί σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο.

Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες για ένα σχολείο πιο ανοικτό στον τόπο του και στην κοινωνία, μέσα από παρεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών, ενίσχυση της αξιολόγησης, αλλαγές σε κάθε μάθημα και υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εργαλείων. Αξιοποιώντας ένα ευρύτατο φάσμα νομοθετικών, τεχνολογικών αλλά και χρηματοδοτικών εργαλείων διαμορφώνουμε τις συνθήκες για μια παιδεία σύγχρονη και λειτουργική, ικανή να απελευθερώσει τις δυνατότητες των μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών μας.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ