Οι ξένες επενδύσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων του 6th InvestGR Forum 2023

0

To 6th InvestGR Forum 2023: Greece Staying the Course συμπλήρωσε φέτος έξι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον δημόσιο διάλογο για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της χώρας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων ως αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς, και της πολιτικής της οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στις διαρκείς και αυξανόμενες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ στην προσπάθεια βελτίωσης της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, προσκαλώντας τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να μετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης και μετασχηματισμού της χώρας.

Στην εναρκτήρια συνεδρία του φετινού InvestGR Forum, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, παρουσίασε, για πρώτη φορά, τα ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της ετήσιας έρευνας που διεξάγει η EY σε παγκόσμια κλίμακα, με τίτλο:

«EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2023», με θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι: «Αδιαμφισβήτητα, η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου στην προσέλκυση περισσότερων και ποιοτικότερων άμεσων ξένων επενδύσεων, εμπνέοντας αισιοδοξία στους επενδυτές για το προβλεπτό μέλλον. Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον ισχυρού ανταγωνισμού, όπου μικρές και μεγάλες χώρες διεκδικούν με την ίδια ένταση ένα μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Για να θεμελιωθεί και να επεκταθεί η θέση της χώρας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, πρέπει να προβάλουμε συστηματικά τα ισχυρά μας χαρτιά και, κυρίως, να συνεχίσουμε με επιμονή τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς εκείνους που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης».

Μετά από την παρουσίαση της έρευνας, ακολούθησε πάνελ συζήτησης με θέμα την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κ. Νίκη Λυμπεράκη.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι οι επενδυτικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ καλές, ενώ και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλή, η οποία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα έχει μια νέα και ισχυρή κυβέρνηση, άρα πολιτική σταθερότητα, και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε τομείς όπως η γραφειοκρατία και η δικαιοσύνη, προοιωνίζεται ότι θα υπάρξει συνέχεια στο κύμα επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναταράξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, ανέφερε: «Η χώρα μας στοχεύει στην μακροπρόθεσμη ευημερία και, γι’αυτό, υλοποιεί ένα αναπτυξιακό μοντέλο που βασίζεται στην αύξηση των επενδυτικών ροών και των εξαγωγών, στη μετάβαση στην ψηφιακή διακυβέρνηση και την πράσινη οικονομία, στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον τουρισμό, αλλά και στην υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η παιδεία, η εργασία και η ασφάλιση».

Ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Pfizer για την Ελλάδα και Κύπρο, κ. Αντώνης Φουστέρης, ανέφερε: «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης είναι ένα πεδίο, στο οποίο αναπτύσσεται σήμερα έντονος ανταγωνισμός παγκοσμίως. Το ερώτημα δεν είναι το αν θα υλοποιηθεί έρευνα και καινοτομία, αλλά το πού. Στη Pfizer έχουμε συμβάλει σε ένα θετικό momentum για επενδύσεις έρευνας στην Ελλάδα και στην προοπτική να εξελιχθεί η χώρα μας σε ένα παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας».

Ακολούθησε η παρουσίαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, κατόχου της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κ. Στάθη Καλύβα, με θέμα: «Signposts for the Future», ο οποίος αναφέρθηκε στην ανθρώπινη διάσταση των επενδύσεων, λέγοντας ότι «πέραν από τα οικονομοτεχνικά κριτήρια, που αποτελούν τη βάση των επενδυτικών επιλογών, υπάρχουν και ψυχολογικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο και μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ μας και, για αυτό, αξίζει να αναλυθούν και να συζητηθούν εκτενέστερα».

Στη συνέχεια, ακολούθησε το πάνελ συζήτησης με θέμα: «International Companies: Ambassadors of Development in Greece – The case of JTI», με συντονιστή τον δημοσιογράφο, κ. Νεκτάριο Νώτη, και κατά το οποίο συζητήθηκε το θετικό αποτύπωμα των διεθνών εταιρειών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εστιάζοντας ειδικότερα στην περίπτωση της JTI.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, αναφέρθηκε στα νομοθετικά μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί, καθώς και σε όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για την προσέλκυση και συγκράτηση ξένων επενδύσεων στην περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τόνισε και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η διαφάνεια στις δημόσιες πολιτικές και την προβλεψιμότητα του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Ο Βουλευτής Ροδόπης, ΝΔ, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στα βασικά σημεία από τα συμπεράσματα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, στις προοπτικές της για το μέλλον, εστιάζοντας στην έκθεση της Επιτροπής στην οποία έχουν συμπεριληφθεί σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι οποίες, μετά από την πυρκαγιά του καλοκαιριού, θα πρέπει να λάβουν υπόψη την επικαιροποίηση των δεδομένων, για να καταλήξει στη σημασία που έχουν οι ήδη υφιστάμενες επενδύσεις μεγάλων διεθνών εταιρειών για την προσέλκυση και άλλων ξένων επενδύσεων στη Θράκη.

Η Γενική Διευθύντρια της JTI Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κ. Lili Zigoslu, ανέφερε: «Στην JTI αναγνωρίζουμε τη συμβιωτική σχέση μεταξύ διεθνών εταιρειών και της ελληνικής οικονομίας και εκτιμούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των ξένων επενδύσεων. Σαράντα δύο χρόνια μετά την έλευσή μας στην Ελλάδα, συνεχίζουμε την επένδυση, αυξάνοντας παραγωγή και εξαγωγές και ευθυγραμμιζόμαστε με τις καταναλωτικές τάσεις της εποχής διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας, ενώ στηρίζουμε 50.000 οικογένειες, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο Οικονομικός Διευθυντής της JTI Ελλάδας, κ. Χαράλαμπος Θαμνίδης, σχολίασε: «Χάρη στο αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο και τις συμπληρωματικές επενδυτικές δράσεις, η JTI διαθέτει αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις με σύγχρονο εξοπλισμό και νέες γραμμές παραγωγής στην Ξάνθη, συμβαδίζοντας με τον εθνικό στόχο της ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών και συμβάλλοντας στην αύξηση του δείκτη απασχόλησης, ιδιαίτερα στην ακριτική αυτή περιοχή της χώρας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ