Οι «Ρεμπέτισσες του Ντουνιά» στον Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια

0

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει, στο πλαίσιο της έκθεσης Ρεμπέτικο που διοργανώνει μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων,  την περφόρμανς «Ρεμπέτισσες του Ντουνιά» του Μάριου Χατζηπροκοπίου, την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, στις 19:00 στο φουαγιέ του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Πού συναντιούνται η Chavela Vargas με τη Σωτηρία Μπέλλου; Τι ενώνει τους φουστανοφόρους άντρες που γεννάνε φάλαινες στους πάγους με τους ομιλητές μιας γλώσσας που δεν διακρίνει φύλα και κατάγεται απ’ τα σύννεφα; Τι κοινό έχουν οι σαλοί αδελφοποιτοί της συριακής ερήμου με τον διάσημο ψυχασθενή της Σαξονίας, γιο και γυναίκα του Θεού; Πότε αντιλαλούνε τα βουνά και πώς περιπλανιέται το κορμί; Γιατί έχει χαθεί το σεληνόφως;

Λόγος και αυτοσχεδιασμός

Εάν, σχεδόν σαράντα χρόνια πριν, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δόξασε ως «πρώτο ρεμπέτη του ντουνιά» τον Ιπποκλείδη –«το πρώτο της Αθήνας αρχοντόπουλο, που έσκιζε σε ομορφιά και τσαχπινιά»– και, πλάι του, τον Αλέξανδρο ή τον Δημοσθένη, η περφόρμανς αναζητά τα ίχνη των ρεμπετισσών, πέρα από φύλα και πέρα από σύνορα, κυριολεκτικά σε όλο το ντουνιά, με άξονες την περιπλάνηση και την επιθυμία.

Ο εκφωνημένος λόγος συναντά τον μουσικό αυτοσχεδιασμό (Γιάννης Αναστασάκης) και τα live visuals (Ναταλία Μαντά).

Η έκθεση «Ρεμπέτικο»

Η θεματική́ έκθεση «Ρεμπέτικο» διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, έως 3 Απριλίου σε τρεις χώρους: στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Τεχνών και το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Πρόκειται για μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με διεθνή́ απήχηση για την αγάπη, τη φυγή́ και όλες τις έννοιες που συνοδεύουν αυτό́ το «μεγάλο νεοελληνικό́ πολιτιστικό́ γεγονός», όπως πολύ́ ωραία το έχει χαρακτηρίσει ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

Σε ποιους απευθύνεται

Η έκθεση, που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα σε εκείνους που αγαπούν την παραδοσιακή μουσική, έχει στόχο να εικονοποιήσει το ρεμπέτικο και τη μυθολογία του μέσα από́ μια σύγχρονη οπτική. Εκείνο που, κυρίως, εξετάζεται είναι ο τρόπος με τον οποίο «συνομιλεί» η σύγχρονη τέχνη με το ρεμπέτικο, και ο τρόπος με τον οποίο οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες το προσεγγίζουν και το ερμηνεύουν. Επίσης, το πώς ένας σύγχρονος εικαστικός μπορεί να συνδεθεί συναισθηματικά́ και να αποδώσει μέσα από́ εικόνες τα ρεμπέτικα τραγούδια, που, σύμφωνα με τον μελετητή του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού Ηλία Πετρόπουλο, είναι «τα άσματα των πληγωμένων, απλών, αγνών και αισθαντικών ψυχών της Ελλάδος». Τα περισσότερα έργα αποτελούν αναθέσεις που έγιναν από τον Δήμο Αθηναίων σε Έλληνες καλλιτέχνες ειδικά για την έκθεση.

Πληροφορίες 

Πέμπτη 31 Μαρτίου, ώρα: 19.00

Είσοδος ελεύθερη

Σύλληψη-κείμενα-περφόρμανς: Μάριος Χατζηπροκοπίου

Ηλεκτρική κιθάρα, μουσικός αυτοσχεδιασμός: Γιάννης Αναστασάκης

Live visuals: Ναταλία Μαντά

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Abraham Al Μedina

Επιστημονικός συνεργάτης: Μιχάλης Αλεξανδράτος

Το θέατρο είναι covid free.

Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ