Ουκρανία: Ρώσοι αξιωματούχοι εγκαταλείπουν τη Χερσώνα ενώ έρχεται η μεγάλη μάχη

0

Οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι στη Χερσώνα άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη τη Δευτέρα προς ασφαλέστερη περιοχή, ενώ Ρώσοι στρατιώτες ετοιμάζονταν για μάχη με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, που επικαλούνται μαρτυρίες, η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση προχώρησε σε σχέδια εγκατάλειψης του αρχηγείου της καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πλησιάζουν.

Ωστόσο, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι οι διοικητές τους είχαν ζητήσει άδεια να επανατοποθετηθούν στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, φάνηκαν να παραμένουν σε θέση μάχης.

“Δεν ετοιμάζονται να φύγουν τώρα”, είπε ο στρατηγός Kyrylo O. Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του σε ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. “Ετοιμάζονται να αμυνθούν” πρόσθεσε.

Οι εντολές εκκένωσης αμάχων, συμπλήρωσε, υποδηλώνουν ότι η Μόσχα προετοιμάζει την πόλη για μάχη.

“Δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι έχουν φύγει”, είπε ο στρατηγός Budanov. “Ταυτόχρονα, φέρνουν νέες στρατιωτικές μονάδες και προετοιμάζουν τους δρόμους της πόλης για άμυνα”.

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Στέλνει επιθεωρητές για να διερευνήσουν τα περί “βρώμικης βόμβας”

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πρόκειται να στείλει τις προσεχείς ημέρες επιθεωρητές σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας,  προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες της Μόσχας ότι το Κίεβο κατασκευάζει «βρώμικη βόμβα», κάτι που η ουκρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά. Μάλιστα, η ουκρανική κυβέρνηση προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του IAEA, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

«Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι ενήμερος για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν την Κυριακή από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τις εικαζόμενες δραστηριότητες σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του IAEA, στην οποία επισημαίνεται ότι και οι δύο εγκαταστάσεις υπόκεινται σε ελέγχους του και μία εξ αυτών είχε επιθεωρηθεί τον προηγούμενο μήνα.

Ζελέσνκι: Η αίσθηση της ήττας γίνεται ισχυρότερη στη Ρωσία

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του, αναφερόμενος στη συμπλήρωση οκτώ μηνών από το ξέσπασμα του πολέμου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε πως η Ρωσία αποτυγχάνει ως προς τους στόχους που είχε θέσει όταν εισέβαλε στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους, «τσακίζει τον λεγόμενο δεύτερο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο».

«Η αίσθηση της ήττας στη Ρωσία γίνεται ισχυρότερη», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ενώ η χώρα αυτή ήταν άλλοτε σημαντικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή, σήμερα είναι ολοένα πιο «απομονωμένη» διπλωματικά. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο στρατός του ανακαταλαμβάνει εδάφη καθημερινά.

Ολόκληρη η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, θα «απελευθερωθεί», επανέλαβε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Ουκρανούς πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι «ο πιο σκληρός στην ιστορία μας» εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ