Ο Μητσοτάκης αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της Σπυράκη – Δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές

0

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας για την Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.

Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη αλλά και της Εύας Καϊλή, μετά από έρευνα της OLAF, η οποία κάνει λόγο για υποψία απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., σχετικά με την διαχείρηση της κοινοβουλευτικής της αποζημίωσης και συγκεκριμένα για τις αμοιβές των βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η άρση της ασυλίας της γαλάζιας ευρωβουλευτή δεν αφορά βεβαίως το QatarGate, αλλά τη διαχείριση της αμοιβής και συγκεκριμένα του επιπλέον επιδόματος του διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού της. Και το άγχος της ΝΔ ήταν να τονίσει και να ξεκαθαρίσει πως η υπόθεση Σπυράκη δεν έχει σχέση με το σκάνδαλο διαφοράς και χρηματισμού από το Κατάρ.

Αρχικά το κυβερνών κόμμα φάνηκε να καλύπτει έστω και με δυσαρέσκεια την ευρωβουλευτή, η οποία επέμενε ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ.

Η ίδια η κ.Σπυράκη είπε στο ΑΠΕ ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της “προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμενες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το QatarGate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση”.

Κομματικά στελέχη πάντως παραδεχόταν ότι οι εντυπώσεις ήταν δυσάρεστες για τη ΝΔ, αφήνοντας από χθες το βράδυ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν η υπόθεση δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις εκλογές του 2023, η κ. Σπυράκη να μην είναι τελικά υποψήφια με το κυβερνών κόμμα στην Α Θεσσαλονίκης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Ο κ.Μητσοτάκης, βρισκόταν στις Βρυξέλλες όταν έγινε γνωστή η άρση ασυλίας της κ.Σπυράκη και πληροφορήθηκε για την εξέλιξη μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μάλιστα ο πρωθυπουργός άφησε ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς ερωτηθείς για την άρση ασυλίας της κ. Σπυράκη απάντησε:

“Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο.”

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ., η κ. Σπυράκη είχε αναλάβει εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κ. Σπυράκη ήταν άλλωστε μεταξύ των 50 στελεχών, που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ.

Η κ. Σπυράκη, προκειμένου -όπως είπε- να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε είδους δυνατότητα επίθεσης στη ΝΔ, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (16/12) πως σκόπευε να ζητήσει αναστολή της κομματικής της ιδιότητας ως μέλος της ΝΔ. Η γαλάζια ευρωβουλευτής παραδέχθηκε πάντως ουσιαστικά χθες ότι ο πρώην βοηθός της στην Ευρωβουλή λάμβανε για καιρό την επιπρόσθετη αμοιβή που δικαιούνται όσοι συνεργάτες ευρωβουλευτών εργάζονται στις Βρυξέλλες, παρότι βρισκόταν στην Αθήνα λόγω σοβαρών προσωπικών προβλημάτων. Τόνισε όμως ότι η ίδια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε οτι “σύμφωνα με το συμβόλαιό του ο συνεργάτης μου έπρεπε να είναι συγκεκριμένες ημέρες στο εξωτερικό. Το ποσό που έχει καταλογιστεί δεν έχει σχέση μαζί μου. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις έχουμε συχνά, θέλω όμως να προχωρήσει να ξεδιαλύνει η υπόθεση. Δεν το περίμενα είναι η αλήθεια. Δεν έχω πάρει χρήματα. Ο βοηθός μου πρέπει να αποδείξει τι ακριβώς έχει συμβεί. Δεν έχω καμία άλλη εκκρεμότητα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ