Πάτερ Αντώνιος – Κιβωτός του Κόσμου: “Κάποια παιδιά δεν μας συγχωρούν που πήραμε τη θέση των γονιών τους”

0

Σοκ προκάλεσε η είδηση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε την Πέμπτη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις συνθήκες διαβίωσης στη δομή της “Κιβωτού του Κόσμου” στην Αθήνα, έπειτα από καταγγελία που έγινε στον “Συνήγορο του Πολίτη” για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου.

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής και δημιουργός της “Κιβωτού του κόσμου” πήρε θέση για τις καταγγελίες μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Alpha. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν γνωρίζει το όνομα του παιδιού που εμπλέκεται στην υπόθεση ούτε και μπορεί να σκεφτεί “ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται”.

“Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα, τίποτα περαιτέρω δεν γνωρίζω” είπε συγκεκριμένα. “Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επώνυμό του” είπε για το εν λόγω ανήλικο παιδί. Ωστόσο σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι “πάει” το μυαλό του σε ποιο παιδί μπορεί να έκανε την καταγγελία για κακοποίηση. Στις δηλώσεις του δήλωσε θλιμμένος “γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο”, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους χαρακτήρες των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Συγκεκριμένα δήλωσε: “Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά, τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό της, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς, ότι πήραμε τη θέση αυτή. Δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους”.

“Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι”, είπε σε άλλο σημείο.

Προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης
Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων της “Κιβωτού του Κόσμου”.

Η διερεύνηση ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε στον “Συνήγορο του Πολίτη” από ένα αγόρι που σήμερα είναι 18 ετών, και πρώην τρόφιμο της δομής, που κάνει λόγο για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από ένα συγκεκριμένο άτομο της δομής.

Τα περιστατικά αυτά ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται σε βάρος του πριν δύο χρόνια, όπως καταγγέλει.

Ο ανήλικος πέρασε την πόρτα της Ασφάλειας και έδωσε κατάθεση στην αρμόδια Υπηρεσία και η έρευνα θα συνεχιστεί για να διαπιστωθεί αν έχει βάσει η καταγγελία, σε τι βαθμό και ποιοι είναι υπεύθυνοι για πράξεις τις οποίες καταγγέλλει ο ανήλικος ότι έγιναν σε βάρος του.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί αν υπάρχουν και τυχόν άλλα θύματα όπως και τυχόν άλλοι δράστες, καθώς το αγόρι φέρεται να έκανε λόγο για κακοποίηση και σε βάρος άλλων παιδιών. Η έρευνα διενεργείται για δομή της Αθήνας και για δομές της επαρχίας.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου” μετά τη σχετική καταγγελία για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση.

Στο μεταξύ εκτός απο τον νεαρό που μίλησε για άλλα περιστατικά κακοποίσης, δημοσίευμα της Καθημερινής φιλοξενεί μαρτυρίες τριών νέων που έζησαν σε δομές της Κιβωτού. Και οι τρεις περιγράφουν αθλιες συνθήκες με σκληρή εργασία, συνεχείς και βαρύτατες τιμωρίες, μεθοδική απόκρυψη όσων συνέβαιναν με σκηνοθετημένες δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά και αποκλεισμό από τους οικείους και συγγενείς εκτός δομών.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, νεαρός καταγγέλλει ότι και αυτός αντιμετώπισε σεξουαλική κακοποίηση από υψηλά ιστάμενο εργαζόμενο της δομής.

Η επίσημη ανακοίνωση της “Κιβωτού του Κόσμου”:
Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ