Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Παραίτηση Ντράγκι – Δεν έγινε δεκτή από τον Ματαρέλα

0

Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας να είναι ραγδαίες.

O Ιταλός πρωθυπουργός την Πέμπτη υπέβαλλε την παραίτησή του, αν και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Ιταλική Βουλή και τη Γερουσία.  Αφού δήλωσε στους υπουργούς του ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέστρεψε στο Κυρινάλιο μέγαρο, για να ανακοινώσει και επίσημα τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του.

Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Τα επόμενα βήματα

Με την παραίτηση Ντράγκι είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί η χώρα σε κατάρρευση της κυβέρνησης και άρα πρόωρες εκλογές, ακόμα και το φθινόπωρο.

Την… τύχη της χώρας έχει στα χέρια του ο Ματαρέλα εάν θα αποδεχθεί η απορρίψει την παραίτηση του Ντράγκι, όμως αν η κυβερνητική κρίση δεν επιλυθεί γρήγορα, τότε και πάλι ο πρόεδρος μπορεί να ετοιμάσει το έδαφος για εκλογές από τον Σεπτέμβριο.

Η θητεία του ιταλικού κοινοβουλίου λήγει την άνοιξη του 2023. Εάν ο Ματαρέλα δεν καταφέρει να βρει μια λύση ώστε η κυβέρνηση του Ντράγκι να συνεχίσει, αναμένεται να διαλύσει το νομοθετικό σώμα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ