Προχωρά το έργο αποχέτευσης στο Δήμο Σαρωνικού

0

Ενημερωτική σύσκεψη για το έργο αποχέτευσης του παράκτιου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, μεταξύ του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου και του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου. Στην συνάντηση διαπιστώθηκε ότι ένα μείζον πρόβλημα της περιοχής, βρίσκεται κοντά στην οριστική επίλυσή του.

«Από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μας ως δημοτική αρχή, δεσμευτήκαμε να φέρνουμε στο τραπέζι του διαλόγου λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα. Σήμερα λοιπόν, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες και αγώνες σας ενημερώνουμε για την οριστική επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που κρατούσε την περιοχή μας πίσω από όσα ονειρευόμαστε για τον τόπο μας, αυτό της αποχέτευσης», σημειώνει ο Π. Φιλίππου. «Σήμερα πλέον έχουν μπει οι βάσεις για το οριστικό τέλος της επιβάρυνσης των κατοίκων από τη χρήση βόθρων αλλά και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής μας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι για την επιτυχή αυτή κατάληξη συνεργαστήκαμε στενά πρωτίστως με την ΕΥΔΑΠ αλλά και με τις αρμόδιες περιφερειακές και κυβερνητικές αρχές ώστε κι εμείς μαζί με την υπόλοιπη Ανατολική Αττική να εκσυγχρονιστούμε και να απελευθερωθούμε άμεσα από το καθεστώς των βόθρων», αναφέρει.

Της συνάντησης προηγήθηκε επιστολή του Π. Φιλίππου προς την ΕΥΔΑΠ με την οποία ζητούσε πληροφορίες για την πορεία του έργου.

Όπως υπογραμμίστηκε, κατά τη συζήτηση, από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Αν. Τόσιο, όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση της υπηρεσίας το καλοκαίρι του 2019, δεν υπήρχε τίποτα από πλευράς δήμου Σαρωνικού εκτός από τις μελέτες των τοπικών δικτύων Π. Φώκαιας, Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Λαγονησίου που είχαν ολοκληρωθεί την περίοδο 2011-2014 και εκτός από τη χρηματοδότηση 2.800.000 ευρώ από το «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.» για την ολοκλήρωση της μελέτης, που είχε εξασφαλιστεί από τη δημοτική αρχή Π. Φιλίππου.

Η ΕΥΔΑΠ μετά από επανειλημμένες συσκέψεις που έγιναν ανάθεσε μελέτη για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για τα αστικά λύματα του δήμου Σαρωνικού. Η μελέτη κατέληξε ότι τα λύματα του παραλιακού μετώπου μπορούν να παροχετευθούν στο υπό ολοκλήρωση ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας με στόχο την τριτοβάθμια επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των υδάτων. Η λύση αυτή εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 20580/15.05.2020 Απόφαση του Δ. Σ. της ΕΥΔΑΠ.

Στη συνέχεια η ΕΥΔΑΠ υπέβαλε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.» αίτημα χρηματοδότησης για τον δήμο Σαρωνικού και τις περιοχές Αγ. Μαρίνας και Αγ. Δημητρίου δήμου Κρωπίας. Η Περιφέρεια Αττικής, από την πλευρά της, μετά από αίτημα της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε την πρόταση τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου οι παραπάνω περιοχές να γίνουν δεκτές στο ΚΕΛ Κορωπίου- Παιανίας. Η πρόταση αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση.

Μετά τα παραπάνω η ΕΥΔΑΠ προέβη στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της οριστικής μελέτης των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των εν λόγω περιοχών με τίτλο «ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ». Η πρόταση έχει ενταχθεί ως συγχρηματοδοτούμενο έργο στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Σαρωνικού και ΕΥΔΑΠ με την οποία θα ορίζονται και τα οριστικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου.

«Από το 2019 που αναλάβαμε ξανά τη διοίκηση του δήμου κύριο μέλημά μας ήταν να αρθούν οι ακαμψίες και να βρεθεί λύση ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο που θα εγγυάται την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα ζωής για τους πολίτες. Συνεχίζοντας την καλή συνεργασία με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους ακριβείς χρόνους ολοκλήρωσης των μελετών και της κατασκευής του έργου ώστε να γυρίσουμε νέα σελίδα στον δήμο μας, να ξεμπερδέψουμε με τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εξοικονομήσουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ